Steag-rozeta din panza

Ti-am povestit deja despre cum, dupa ce am terminat de cusut un napron in dungi pentru evenimentul nostru cu tematica patriotica, am ramas cu o bucata de material din care am stiut imediat ce vreau sa fac. Cumparasem de curand un steag cu marginile in semicerc, pe care il agatasem de pervaz, in curte, si de care nu ma puteam satura. Facea o pereche perfecta cu cele douazeci de stegulete pe care le imprastiasem prin gradina.

decor-patriotic-curte

Dar voiam sa am cateva si in casa, asa ca mi-am spus ca asta e ocazia potrivita. Mai ales ca aveam un steag pe care puteam sa-l analizez in detaliu. Ceea ce am si facut.

rozeta-steag

Fiindca nu aveam prea mult timp la indemana, am simplificat cat am putut lucrurile si am folosit un minimum de materiale – in primul rand, bucata de panza in dungi rosii si albe ramasa de la napron. Bucata pe care am taiat-o in doua dreptunghiuri lungi si inguste, pentru ca aveam de gand sa fac doua steaguri.

dreptunghi-panza-steag-handmade

Am tivit fiecare dreptunghiul de jur imprejur, dar am avut grija sa incep cu laturile mai scurte. Asta pentru ca pe una din laturile lungi aveam nevoie de un tiv deschis la margini – un “buzunaras” in care sa strecor o bucata de panglica.

cum-sa-cosi-un-steag-rozeta

E foarte important ca dreptunghiul tivit sa fie indeajuns de lung in raport cu latimea lui. Asta pentru ca atunci cand il vei indoi in forma de rozeta, materialul s-ar putea sa nu se extinda destul daca nu are lungimea potrivita.

Ca regula generala, lungimea bucatii de panza gata tivita ar trebui sa fie de aproximativ 3-4 or mai mare decat latimea. Cea mai sigura metoda insa e sa il indoiesti in forma de rozeta ca sa ii testezi lungimea. Daca nu poti sa intinzi laturile scurte ale materialul indeajuns ca sa obtii un semicerc, mai taie putin din material pe lungime.

Asta am facut si cu bucata mea de material, drept pentru care m-am ales cu un tiv ceva mai consistent in partea de jos.

cum-se-face-steag-panza

Am vrut ca partea de jos a steagului sa fie o banda rosie, asa ca am avut grija sa cos “buzunarasul” in partea opusa. Am folosit un ac de siguranta ca sa trec o bucata de panglica alba prin tiv.

cum-se-face-steag-rozeta

Dupa care am adunat materialul in jurul panglicii, pe care am innodat-o.

cum-se-face-steag-forma-rozeta

Am ramas cu un pic de panglica expusa, dar nu am taiat-o. Avem nevoie de ea mai tarziu, ca sa o folosesc drept agatatoare. In ce priveste marginile drepte ale steagului, materialul era indeajuns de consistent ca sa le pastreze tepene, asa ca n-a fost nevoie de intariri (la inceput imi imaginasem ca voi avea nevoie de doua bete pe care sa le strecor in tivul din spate).

In plus, chiar daca nu mi-ar fi folosit la nimic, nu era necesar sa tai panglica. Am strecurat-o oricum in spatele steagului si am agatat in centrul jumatatii mele de rozeta o fundita in dungi si stelute. Am cumparat un set de astfel de fundite de la magazin, dar daca tu nu gasesti sau nu le ai in culorile pe care le preferi, am scris intr-un articol anterior despre cum sa faci fundite din panglica.

steag-rozeta-panza

Dar mi-am dat seama curand ca, chiar daca materialul nu ar fi fost atat de tare, nu aveam nevoie decat de alte doua agatatori la marginea celor doua laturi, care m-ar ajuta nu numai sa le lipesc sau sa le leg de un suport, dar si sa le intind cat vreau.

Drept pentru care am taiat doua bucati de panglica si le-am cusut la un capat si la altul al steagului. Aveam de gand sa lipesc steagul acesta de semineu, asa ca am avut nevoie doar de cate o panglica in fiecare parte. Dar daca as fi vrut sa leg steagul de o balustrada ori de un scaun, as fi cusut cate doua la fiecare capat.

agatatori-pentru-steag-rozeta

Si iata steagul meu-rozeta cu toate partile puse cap la cap. Ti-am spus mai sus ca trebuie sa fii atenta ca materialul sa fie indeajuns de lung raportat la latime. In stanga, ai o rozeta facuta dintr-o bucata de material a carui lungime e bine gandita. In dreapta, una in care procesul de gandire s-a poticnit la partea asta…

Daca materialul tau nu e indeajuns de lung, maginile rozetei vor iesi mai degraba infoiate decat drepte si circulare.

steaguri-rozeta-handmade

Problema nu a fost insa chiar atat de mare. Odata ce am lipit steagurile pe semineu (cu banda adeziva peste agatatorile din panglica), micile iregularitati s-au pierdut in ansamblu.

steaguri-semicerc-panza

Rozetele mele au schimbat pe loc atmosfera camerei. Singurul lucru pe care il regret e ca nu am avut material destul pentru trei, un numar mai potrivit unei colectii de elemente decorative. Partea buna e ca am folosit fiecare bucatica de material si  ca m-am ales cu napron si doua steaguri dintr-un metru dublu de material. Nu tocmai rau.

As vrea insa sa incerc sa fac astfel de steaguri din bucati de panglica, cusute una de alta. Asta e, de fapt, metoda folosita pentru rozeta pe care am cumparat-o. Pentru asta, am nevoie sa pastrez bine in vizor rafturile magazinelor ca sa folosesc vreo eventuala promotie la role de panglica. Mai ales cea rosie care ramane dupa Craciun si care e excelenta pentru un astfel de proiect.

Pana atunci insa, cu ochii pe alte proiecte de decor:) Pe foarte curand!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *