De ce imi place fetrul

Pe scurt, imi place pentru ca nu se destrama si, prin urmare, nu trebuie tivit. Tai fetrul in formele de care am nevoie, fara calcule si chinuri matematice care sa includa tivul, si totul e gata de cusut sau lipit. Indiferent de metoda pe care o aleg, fetrul e cel mai versatil material textil de care am cunostinta.

Din cauza asta, de multa vreme aveam de gand sa scriu un articol in care sa ii cant omagiile. Dar in saptamanile trecute, fiindca tot suntem doar la o aruncatura de bat de Pasti, am avut ocazia sa dau cu ochii pe rafturile magazinelor de alte obiecte decorative facute din fetru. Asa ca entuziasmul meu pentru fetru s-a regenerat vazand cu ochii – si iata-ma aici gata de povesti.

Si fiindca pozele vorbesc mai bine, am sa iti arat cateva care sa iti dea o idee despre motivele entuziasmului meu. Am sa folosesc ceva mai mult material vizual pascal, pentru ca e primavara si se intampla sa am mai multe exemple pentru decorul de Pasti facut din fetru. Dar tot ce trebuie sa faci e sa adaptezi exemplele de aici ocaziei pentru care cosi sau decorezi.

Deci sa recapitulam virtutile fetrului.

1. Nu se destrama.

E iepurasul de mai jos (sau ce a ramas din el) cel care mi-a facut apetitul pentru fetru sa reapara. E un exemplu perfect pentru cat de usor si de ieftin e sa faci cateve etichete pentru cadourile de Pasti sau cateva ornamente pentru inelele de servetele din doua bucati de fetru, un pic de lipci si un tipar pe care ti-l faci singura. Mai ai intr-adevar nevoie de un pompon sau doua, dar ti le poti face singura din ata.

eticheta-codita-iepuras-fetru

Ideea e ca un astfel de obiect ar lua mult mai mult efort (si ar sfarsi mai prost) daca ar fi lucrat din alt material textil. De fapt, vad fetrul undeva intre hartie si material textil. Are textura celui din urma, dar e la fel de usor de manuit ca prima. Obiectele facute din fetru sunt mult mai durabile si prezentabile decat cele facute din hartie, dar nu iti dau durerile de cap pe care ti le da croitul din alte materiale textile.

2. Functionalitate plus decor

Fetrul rezolva mai multe probleme dintr-o singura miscare si face alte materiale inutile. Iata, de pilda, cateva cosulete pentru oua facute din fetru. Nu numai cosuletul (inclusiv manerul) e taiat din fetru, dar si elementele decorative. Functionalitate si ornament din cateva bucati de fetru.

cosulet-fetru-decorat

3. Resturile pot fi usor folosite

Resturile minuscule ramase de la alte materiale textile sunt adeseori imposibil de folosit. O bucata de satin sau muselina de 5×5 cm? Probabil inutile. O bucata de fetru de aceeasi marime? Material prim pentru decorat. Bineinteles, asta se intampla pentru ca fetrul nu se destrama si nu trebuie trivit, asa ca fiecare centimetru poate fi plasat in prim plan, in loc sa se piarda in obscuritatea unui tiv.

Fundita de mai jos, de pilda, poate fi facuta din cateva fasii de fetru si un pic de lipici. Pentru decoratiunile de Pasti din stanga ai nevoie doar de un model din hartie si o foarfeca buna. Decor instantaneu.

ce-sa-faci-resturi-fetru

4. Multe culori, aceeasi textura.

Daca iti place sa lucrezi cu fetru, vei sfarsi probabil cu resturi intr-o multime de culori. In general, atunci cand lucrezi cu alte materiale, resturile sunt greu de combinat intr-un singur proiect, pentru ca texturile materialelor sunt diferite, iar combinatiile nepotrivite.

Treburile stau diferit cand e vorba de fetru. Fetrul vine in toate culorile curcubeului, plus alte cateva intermediare. Daca ai nevoie de un obiect decorativ multicolor sau un pic de contrast vizual, combinatiile de petice de fetru sunt perfecte. Textura comuna leaga bucatile de fetru intr-un obiect cu aspect coeziv, ca in cazul coronitei de Pasti de mai jos.

coroana-decorativa-pasti-iepuras-fetru

5. E ieftin

Aici nu mai am nimic de adaugat. Fetrul e unul din cele mai ieftine materiale pe care le folosesc (cel putin cel sintetic, perfect pentru obiecte decorative). Daca adaugi la asta si faptul ca poti sa pui la treba fiecare centimetru de material pe care il cumperi si fiecare rest cu care ramai, sunt putine materiale care pot sa bata fetrul.

cum-sa-faci-decor-fetru

6. Vine in diferite grosimi

Daca te intrebi la ce foloseste iepurasul de mai sus (de vreo 40 cm inaltime) – e decor de Pasti pentru spatele scaunelor. Fetrul folosit e ceva mai gros, pentru ca iepurasul sa aiba tinuta. Asta e, de altfel, inca una din virtutile fetrului – vine in mai multe grosimi, care pot fi adaptate proiectelor tale.

Imi place, de pilda, “mapa” de fetru de mai jos, facuta dintr-un fetru mai gros, dar decorata cu bucati de fetru mai subtiri.

geanta-fetru

In sfarsit, am vorbit in multe randuri despre fetru pe blogul asta. L-am folosit si pentru cateva din proiectele mele trecute. Iata mai jos doar trei dintre ele, in cazul in care ai nevoie de un pic de inspiratie.

  1. Caciulita de spiridus cu agrafa 
  2. Martisor cu paiete
  3. Perna cu floare

4 Comments on "De ce imi place fetrul"

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *