Zi de nastere – Piesa centrala pentru masa

Sapatamana viitoare sarbatorim ziua de nastere a lui Jake, care, in sfarsit, va fi oficial un adolescent. Organizarea petrecerii e un efort colectiv dar, ca intotdeauna, decorul a cazut in sarcinile mele. Nu ca m-as plange… Abia am asteptat:)

Tot evenimentul va avea loc in sala sociala a unui complex de apartamente. Ca o importanta paranteza de inceput, dupa multe chibzuieli, decizii si razgandiri, am ales ca schema cromatica o combinatie de verde cu negru. Pe care mi-am permis sa o imbogatesc cu cate tonuri voi decide ca am nevoie, plus un pic de alb, ca sa nu cad in morbid.

Am folosit schema asta cromatica in locul unei tematici, pentru ca mi-a fost imposibil sa aleg o tematica potrivita unui baiat de 13 ani. Baiat care probabil isi schimba preferintele de la o zi la alta si apreciaza daca nu e pus in situatii jenante.

Primul obiect pe lista mea de decor a fost o piesa centrala pentru masa. Sau mai exact vreo cinci, pentru ca sala are probabil mai multe mese.

Stiam ca voiam sa fac o piesa pe care sa scriu numele lui Jake, dar nu stiam exact din ce sa ii fac baza. Asa ca m-am dus ata inspre cutiile mele cu deseuri, unde am descoperit ca am din plin doua feluri de materiale.

decor-din-deseuri

Resturi de polistiren de la cutiile cu electronice si bete de frigarui.

M-am bucurat cand am gasit in sfarsit solutia asta, pentru ca e foarte important sa imi tin bugetul sub control. Sa decorezi o intreaga sala sociala poate sa te duca la sapa de lemn daca decizi sa cumperi tot decorul. Prin urmare…

Am taiat cu un cutit bucatile de polistiren si le-am lipit una de alta in asa fel incat sa ma aleg cu o bucata ceva mai inalta si cu mai multa prestanta.

decor-masa-deseuri

In cutiile mele cu hartie de impachetat am gasit exact ce imi trebuia pentru pasul urmator. O hartie cu dungi albe si negre, numai buna ca sa scoata orice sala sociala din amorteala:)

Am impachetat bucata de polistiren in hartie si i-am adaugat o fundita dintr-o bucata de banda metalizata careia i-am facut bucle.

decor-mijlocul-mesei-zi-nastere

A urmat partea a doua – doua rozete de hartie, una cu numele lui Jake, alta cu numarul 13. Pentru asta, am impartit o bucata de hartie cartonata verde in trei fasii egale. Le-am pastrat pe primele doua, iar pe ultima am taiat-o din nou in jumatate.

cum-sa-faci-rozeta-hartie

Am ramas cu patru fasii de hartie din care urma sa fac doua rozete de hartie – una mare si una mica. Am indoit cele doua fasii mai late in forma de acordeon si am folosit pistolul de lipit ca sa le adun intr-un in cerc. Am impins apoi una din marginile cercului in jos si am fixat centrul rozetei cu lipici cald. Dupa care am adaugat cateva picaturi de lipici cald si pe partea din spate.

diy-rozeta-hartie

Am desenat cateva cercuri mari cu numele lui Jake in centru si cateva mici cu numarul 13, apoi le-am scos la imprimanta pe hartie cartonata. Daca nu as fi vrut sa ma complic cu desenat cercuri, as fi putut foarte bine sa tai un cerc alb cu numele lui Jake in mijloc, apoi sa lipesc pe spatele lui un cerc colorat cu un diametru o idee mai mare.

etichete-cadouri-zi-nastere

Am taiat apoi etichetele cu nume si numere una cate una, avand grija sa las un milimetru sau doi de margine alba in jurul cercului verde, pentru un pic de contrast. Si m-am ales cu gramajoara asta, gata de lipit pe rozetele mele de hartie.

etichete-nume-hartie-petrecere-zi-nastere

Ceea ce am si facut. Am avut grija sa lipesc cate o eticheta si pe fata si pe spatele rozetelor, pentru ca decorul meu sa arate bine din toate unghiurile.

rozeta-hartie-handmade

Am repetat tot procesul cu cele doua fasii inguste de hartie din care am facut o rozeta mica.

cum-se-face-rozeta-hartie

Cu asta ar fi trebuit sa se incheie planurile mele cu privire la rozete, dar parca lipsea ceva. Un al treilea element, fiindca orice colectie arata mai bine in numere impare. Asa ca am scos la imprimanta alte cateva cercuri cu imaginea unui tort alb si negru in centru, imagine de care m-am impiedicat pe internet. Si asa s-a nascut a treia mea rozeta:)

rozeta-hartie-decor-zi-nastere

Intr-un sfarsit, iata colectia mea de rozete.

rozete-hartie-eticheta

Si am trecut la urmatorul element. Am infipt betele de frigarui intr-o bucata de polistiren care mi-a mai ramas dupa toate taieturile de mai sus si le-am vospit in alb. Desi am luat in considerare si alte culori, albul mi s-a parut o idee mai buna decat negrul (prea sobru) ori auriul (care devia oarecum de la schema mea cromatica).

bete--frigarui-vopsite

Dupa ce vopseaua s-a uscat, am lipit cate o rozeta in varful neascutit al cate unui betisor. Am avut grija inainte sa potrivesc inaltimea betisoarelor taindu-le cu foarfeca, in asa fel incat pentru fiecare piesa sa am betisoare de trei lungimi.

Inainte de a lipi rozeta pe cel mai inalt betisor, i-am adaugat cateva bucle facute din aceeasi banda subtire metalizata pe care am folosit-o la decorat baza de polistiren.

decor-pentru-zi-nastere

Si iata un buchet de flori pe placul meu:)

decor-petrecere-zi-nastere

In sfarsit, am infipt betisoarele cu rozete in polistiren. Piesa mea decorativa e gata!

decor-handmade-zi-nastere

Pentru ca am lipit cate o eticheta si pe spatele rozetelor, decorul meu arata bine si din spate.

piesa-centru-masa-petrecere

Dupa ce am repetat procesul de inca patru ori, am sfarsit cu o padure de piese centrale:) Partea cea mai buna? Nu m-au costat nimic!

piese-centrale-petrecere

Chiar daca nu am avut inca fericirea sa fac cunostinta cu sala in care va avea loc tot evenimentul, cele cinci piese centrale imi dau sentimentul ca sunt acoperita pentru orice ocazie. In mod ideal, as vrea sa asez cate una in mijlocul fiecarei  mese – dar nici macar nu stiu cate mese vom avea.

Dar pot la fel de bine sa le asez in cate un colt din camera – am doar nevoie de cateva piese de mobilier sau un pervaz.

decor-simplu-masa-petrecere

Asa ca e timpul sa trec la urmatorul proiect. Stai pe aproape!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *