In cautarea inspiratiei – Alte idei ingenioase pentru decor de perete

Nimic nu mi se pare mai greu de ales decat decorul de perete. Nu de alta, dar optiunile sunt grozav de multe si ideile continua sa curga de peste tot. Iata aici numai cateva pe care le-am cules de prin magazine si de la care poti porni ca sa iti faci singura obiectele de decor pe care ti le doresti.

Clame pentru rufe

Decor de genul celor de mai jos continua sa apara prin magazine ca ciupercile dupa ploaie. Ar arata bine intr-un decor rustic sau unul cu tema marina. Sunt insa putin cam mofturoase cu decorurile carora s-ar potrivi. In plus, trebuie construite cu atentie la detaliu ca sa nu sfarseasca aratand ca niste obiecte pe care nu te induri sa le arunci.

Dar nu poti spune ca nu iti iau ochii. In ce ma priveste, eu as sari peste sarma. In locul franghiilor, as folosi sipci subtiri de lemn, pe care as lipi clamele pentru rufe. Compozitia ar arata mai ordonata.

tablou-albastru-sarma

Daca alegi sa agati aici poze, vederi, desenele copiilor sau sa faci din obiectul acesta coltul tau cu note zilnice, nimeni nu poate nega functionalitatea unui astfel de decor.

tablou-sarma

Iata-l aici simplificat o idee si gata sa iti aduca aminte de mare.

tablou-agatatori

Sau combinat cu o tablita neagra de scris. (Poti sa faci o astfel de tablita folosind vopsea pentru tabla de scris.)

tabla-scris-ace

Mesaje

Nu pot sa spun ca ma dau in vant dupa mesajele inspirationale scrise pe pereti. Daca am destule defecte carora un mesaj inspirational li s-ar putea adresa, prefer totusi sa nu le fac publice:)

Imi place simplitatea panzei de mai jos, atat de usor de facut folosind un sablon cu litere, desi mesajul imi face sa imi dau ochii peste cap.

decor-inscriptie1

(Traducere libera: Fii intotdeauna original, iubitor, recunoscator, spontan si indraznet!

Aaaaa… bine.)

Trebuie sa recunosc insa ca atunci cand sunt folosite cu gust – si mai ales cu masura – mesajele inspirationale au cu siguranta ceva ce place ochiului. Iar daca mesajul nu e unul generic si suprauzat, daca rezoneaza cu ceva din tine sau, si mai bine, are umor, combinatia e perfecta.

Cea de mai jos ma face intotdeauna sa zambesc.

karma

(Traducere: “Stiam ca asta se va intampla.” Semnat, Karma.)

Daca esti o fire artistica, poti sa folosesti mai mult decat litere ori sa te joci cu culorile.

decorative-signs

Ori sa faci din litere un pretext de a-ti etala talentul artistic.

semn-inima

In tabloul de mai jos mi-a placut combinatia de auriu si alb, dar si sugestia faptului ca e atat de simplu sa iti umpli o rama cu ceva – orice.

tablou-family-auriu

Ma bate serios gandul sa fac un astfel de tablou. Ma gandesc la doar trei cuvinte pe care mama mea le-a scris intr-o zi pe o foaie de hartie, nota pe care o pastrez si azi si care ma face sa zambesc de cate ori dau de ea. Decorul care are o oarecare nota personala e cel mai bun decor:)

Dar despre asta, mai incolo…

Mai jos, acelasi alb si auriu, dar cu o banda colorata pe partea stanga. Panza arata foarte bine in persoana, mai bine decat sugereaza imaginea de mai jos. Un sablon cu litere si un liniar sunt probabil toate ustensilele de care ai nevoie.

love-gold

Inscriptiile pe lemn mi se pare ca au mai mult caracter – desi mesajele pot si aici sa o ia razna:)

inscriptie-lemn

(“Casa asta e plina de iubire si zambete”… Bine de stiut.)

Cateva scanduri orizontale tinute in loc cu doua verticale – si te-ai ales cu un mediu perfect pentru inscriptii. Mai mult sau mai putin sofisticate.

mesaj-lemn

Daca nu te multumeste doar sa scrii, poti sa adaugi un desen sau doua.

sipci-desen

Iar cand vrei sa te complici mai putin, un semn pe o placa dreptunghiulara de lemn (careia ii dai un pic de relief cu patru sipci lipite pe spate) simplifica lucrurile. Daca vrei sa le complici la loc, taie un dreptunghi pentru o poza sau antichizeaza-ti decorul cu un pic de hartie-smirghel dupa ce l-ai terminat de vopsit.

semne-antichizate

Iar daca refrenul unui cantec pare sa te obsedeze, iata o metoda perfecta de a te scapa de el:)

semn-galben

Mai jos nu am nimic de demonstrat, doar ca ideea ma amuza la nebunie:)

astepti-semn

(“Daca astepti dupa un semn, uite-l aici.” Poti gasi ceva mai inspirational? 🙂 )

Colectie de rame

In sfarsit, departe de decorul cu mesaje inspirationale. Imi plac galeriile de perete, mai ales atunci cand culoarea ramelor le uniformizeaza. Mai jos, nuantele de albastru ale hartiei decorative creeaza un ansamblu, dar in plus, ramele sunt lipite de un fundal de lemn vopsit in alb. Ceea ce te scuteste de efortul de a le potrivi pe perete si iti ofera o insula bine delimitata de alb si albastru.

multi-tablou

Cosuri impletite

Am vazut nu putine case in care cosurile impletite sunt folosite ca decor de perete. Ideea e contrastul cromatic si variatia de textura. Foloseste cosuri inchise la culoare pentru un perete intr-o nuanta deschisa, si mai deschise pentru un perete intr-o culoare vibranta.

Cea mai reusita colectie am vazut-o pe un perete de caramida din exteriorul casei, pustiu si neinspirational inainte de a fi decorat.

cosuri-perete

Sipci

Inapoi la scanduri si sipci. Daca iti place decorul rustic si se intampla sa ai niste sipci nefolosite si vreo doua dupa-mese libere, compozitia de mai jos ti le-ar putea umple cu succes. Ai nevoie de fierastrau si lipici bun si poate o cutie de taiat care sa te ajute sa pastrezi liniile perfect oblice, fara efort.

decor-sipci

O alta versiune a tehnicii siluetelor

Imi plac grozav de mult calutii acestia de mare si, din nou, combinatia de alb si auriu. O foaie alba de hartie, silueta unui calut de mare si un marker auriu (sau un flacon de vopsea) e tot ce ai nevoie ca sa recreezi in cateva minute tablourile de mai jos. Sunt convinsa ca exista tehnici care dau rezultate mai bune, dar imi place sa iau calea cea mai usoara. Prea multe proiecte, prea putin timp…

caluti-mare

Aceeasi idee, alt design. Deseneaza silueta unui copac – sau coral – si umple-l fara rusine cu auriu. Un astfel de proiect e simplu chiar si pentru cei dezavantajati artistic, cum sunt eu (iata aici dovada).

tablou-copac-auriu

Si fiindca tot a venit vorba de copaci si siluete, iata inca o piesa pe care am gasit-o de data asta intr-un magazin de vechituri. Ca sa copiezi un astfel de decor de perete (minus praful), ai nevoie doar de o placa lacuita de lemn, silueta unei ramuri de copac pe care o poti incropi singura si un pic de vopsea. In ce ma priveste, as prefera un fundal alb si o silueta neagra, dar asta e pentru ca imi place albul si contrastul cromatic.

tablou-vechi-ramuri

Sclipici

Decor simplu, dar dramatic. Taie siluetele literelor dintr-o bucata de plastic sau hartie cartonata si lipeste-le de o panza pentru pictura cu ajutorul unei benzi duble de lipit. Apoi putin cate putin, aplica lipici pe partea neacoperita si toarna sclipici peste el. Continua pana umpli panza, apoi indeparteaza literele. Voila!

xoxo-decor-sclipici

Mai jos – mai putin sclipici, dar auriul are grija sa iti umple casa cu reflectii luminoase. Ma topesc dupa tabloul asta. Combinatia albastru-auriu (si in general orice combinatie de culoare rece si auriu) are ceva elegant care imi ia imediat ochii. Tehnicile prin care poti sa ajungi la un asemenea rezultat sau la unul asemanator, sunt destule si mult mai simple decat par. Printre altele, pot include benzi de vopsit asezate strategic ca sa creeze exact efectul dorit. Acesta e cu siguranta unul din proiectele care ma asteapta intr-un viitor nu foarte indepartat.

tablou-auriu-dungi

Si vorbind de sclipici, iata o idee revizitata. Ti-am aratat mai de mult cum am facut doua tablouri albe in mijlocul carora am lipit niste obiecte decorative. Un alt obiect decorativ care poate trona in mijlocul unei rame este o scoica transformata cu un pic de vopsea argintie. Simplu.

scoica-argintie

Scoici

Daca nu stii ce sa faci cu toate scoicile pe care le-ai adunat la mare, iata o idee. Lipeste-le de jur imprejurul unei oglinzi fara caracter si completeaza-ti decorul marin cu o piesa cat se poate de autentica.

Imi pare rau ca nu am o poza cu oglinda despachetata, dar cea de mai jos nu da neaparat de lucru imaginatiei.

oglinda-scoici

Tablou dintr-o pagina de carte

Am avazut tabloul de mai jos cocotat pe raftul unui magazin de vechituri in spatele unui munte de rame. Daca ai o rama veche si preferi un decor clasic, un astfel de proiect e mai usor decat pare. Foloseste o hartie decorativa cu text sau fa-ti de una singura un astfel de fundal pe care copiezi, de pilda, un fragment din cartea ta preferata. O pagina dintr-o carte veche ori o imagine de pe internet iti poate servi drept poza, in timp ce conturul rosu il poti trasa cu un marker sau il poti face din hartie colorata.

tablou-cal

Acelasi concept intr-o realizare mai simpla, pentru un decor modern.

tablou-elan

Cercuri, cercuri…

Sunt sigura ca exista o multime de modalitati de a construi ceva asemanator cu obiectele de mai jos. Discuri de lemn iesite de sub mainile unui pasionat de traforaj. Cercuri pentru broderie. Sarma indoita cu rabdare. Dar astfel de materie prima iti iese de cele mai multe ori in cale atunci cand nu te astepti. De tinut minte: cercuri de orice fel se preteaza la decoruri dramatice pentru perete, mai ales ca pot fi vopsite si uniformizate foarte usor.

Asa ca nu te sfii sa le colectionezi:)

cercuri-lemn-metal

floare-cercuri

cerc-alb

Cuier

Mai degraba functional decat decorativ, dar il vom numi tot decor de perete:)

Nu pot sa spun ca imi place cuierul de mai jos – de fapt ma sperie o idee. Stiu ca sunt antilope, dar combinatia de cranii si coarne parca imi trimite fiori pe sira spinarii. Cu siguranta, poti sa alegi figurine ceva mai putin diabolice care sa iti serveasca drept cuier. Am vazut, de pilda, astfel de piese decorative facute din jucarii de plastic taiate in doua. Trompele catorva elefanti, de pilda, ar fi perfecte pentru agatat chei sau genti. O scandura (veche sau noua), cateva cuie si un spray de vopsit – si te-ai ales cu un cuier ca cel mai jos, minus sperieturile de la miezul noptii.

cuier-antilope

Acuarele

In cele din urma, daca ai o cutie de acuarele si cateva pensule, peretii tai nu au nici un motiv sa ramana goi. Traseaza cu un compas cateva cercuri egale si coloreaza intersectiile. Daca vrei sa faci din asta o ocazie de a-ti sterge praful de pe cateva din notiunile de geometrie invatate de mult in scoala, cu atat mai bine. Uite ceva de demonstrat: daca trei cercuri egale trec toate prin acelasi punct, atunci cercul care trece prin cele trei puncte in care aceste cercuri se taie doua cate doua, este egal cu cercurile date.

Pariez c-ai scos o foaie de hartie si ai inceput sa desenezi cercuri:)

cercuri-albastre

Si fiindca am vorbit mai sus despre decorul marin, iata o idee simpla. Rama e facuta din patru bucati de scandura cu laturile drepte. Si nu ai nevoie de sticla – de fapt, prefer decorul care se lipseste de ea. Reflectiile sticlei iau de multe ori din frumusetea picturii de dincolo de ea, asa ca majoritatea obiectelor mele de decor sunt neacoperite.

coral-albastru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *