Votez pentru ghivecele albe de flori

Am o confesiune de facut, confesiune care ma va pune la cutite cu o buna parte din proprietarii de case si flori de pe aici si de aiurea – si cu probabil jumatate din audienta mea, si asa foarte rabdatoare. Cu riscul sa raman singura pe lume, doar cu convingerile mele decorative care sa imi mai tina de urat, iat-o aici…

Detest containerele maronii de flori, si mai ales pe cele din plastic. Nimic nu ma deprima mai mult cand imi intorc ochii de jur imprejurul unei case decat atunci cand vad flori superbe abandonate sa joace pe scena nedemna a ghivecelor maro.

E drept ca exista containere maro pentru flori care, intr-un fel sau altul, gasesc o modalitate de a placea ochiului – sau cel putin de a nu-l sfida. Cele de ceramica. Cele lungi, functionale, agatate de-a lungul pervazului si acoperite de o mare de flori. Cele decorate cu ceva – orice. Cele din fasii impletite de plastic, bine lucrate si elegante. Cele care stau pe-afara si nu se pot preta la prea mult decor. Cele integrate unui interior sau exterior rustic – desi mi-e greu sa clasez plasticul drept rustic.

Dar ghivecele maro, impersonale, plictisitoare, in care vin florile de la magazin? Cele din plastic, care se incapataneaza sa pastreze acceasi forma fara zvac, cand lumea geme de cuburi, sfere si alte forme geometrice? Nu, nu si NU.

Motivul nadufului meu e simplu. Ghivecele maro de plastic sunt urate. In plus, containerele pentru plante sunt o ocazie in plus de a-ti pune amprenta pe decor, ocazie pe care ghivecele maro de plastic o irosesc.

In concluzie, unde imi trimit votul? Desi e doar o preferinta personala, votul meu merge catre ghivecele albe de flori. Si ca sa iti pot explica mai bine de ce, iata aici cateva exemple (multe din ele folosesc plante artificiale, dar ideea e aceeasi).

Am trecut, de pilda, pe langa raftul acesta cu orhidee intr-un magazin…

orhidee-ghivece-albe

Ceea ce m-a trimis cu gandul la pervazurile cu flori, pe care sunt de obicei insirate astfel de colectii de ghivece. Am incercat sa imi imaginez orhideele in containere de plastic maro, de-a lungul aceluiasi raft (sau pervaz). Chiar daca florile sunt frumoase, invecinarea lor cu astfel de obiecte posomorate, intunecate si urate le taie din farmec.

Diferenta dintre ghivecele maro si cele albe de pe pervaz e si faptul ca, in timp ce primele absorb lumina si intuneca interiorul, cele albe o reflecta, luminand camera si deschizand spatiul.

Iata aici un alt sir de orhidee, de data asta in ghivece albe, rotunde, dar cu acelasi efect.

orhidee-ghiveci-alb

In plus, daca ai o multime de flori pe pervaz, de diferite feluri si in ghivece fie mari, fie mici, ochiul devine oarecum confuz. Asezate in ghivece albe insa, albul se transforma in elementul unificator, care face colectia sa arate mai putin intamplatoare.

Ghivecele albe mi se par insa si mai folositoare atunci cand e vorba de plante suculente, cu frunze tari, putine – si care au nevoie de ajutorul unui alt element vizual care sa le taie din duritate.

ghivece-albe-flori-balcon

Plantele exotice, tropicale, filodendronii ori pasarea paradisului, fac o pereche perfecta cu ghivecele albe. Frunzele lor mari fac din orice container un obiect nesemnificativ, dar, asezate in ghivece albe, sunt absolut spectaculoase.

plante-exotice-ghivece-albe

Si palmierii imbracati in alb ma innebunesc de-a dreptul…

palmier-ghiveci-alb

Ce imi place la ghiveciul alb de sus e contrastul puternic cu restul culorilor, contrast care le face si mai vibrante si dinamice. Fara alb, portocaliul ar fi cald, vesel si placut, dar nu ar lua neaparat ochii.

Acelasi  lucru se intampla si cu petalele sau foliajul florilor. Ghivecele albe le dau vibratii cromatice in plus doar prin puterea simpla a contrastului. Albul e un excelent fundal pentru spectacolul multicolor al florilor, pe care le lasa sa treaca in prin plan si sa straluceasca.

Dar verdele e de ajuns. Iata aici, de pilda, tufe de merisori asezate in vase albe. Combinatia e curata si eleganta. Cateva astfel de ghivece asezate de-a lungul unei mese schimba total atmofera si ridica considerabil gradul de distinctie a spatiului. De altfel, un astfel de aranjament e o piesa centrala perfecta pentru o masa festiva.

Si ca sa ma crezi ca nu sunt total impotriva modelelor si detaliilor, iata la dreapta cum poti sa pastrezi albul, dar sa introduci cateva elemente cromatice in plus.

merisori-ghivece-albe

Si inca doua exemple… Daca in timp ce feriga din stanga e destul de convingatoare de una singura ca sa mai aiba nevoie de ajutorul unui container alb, planta din dreapta mi s-ar parea de-a dreptul deprimanta intr-un ghiveci de plastic maro.

ghivece-albe-modele-flori

Plantele pe care as avea grija sa le asez intotdeauna in containere albe sunt cele suculente. Combinatia asta a inundat rafturile magazinelor, si nu degeaba. Mai ales daca vrei sa eviti riscul de a le transforma in obiecte mici, invizibile de decor, care nu fac altceva decat sa aglomereze spatiul, ai nevoie de ghivece albe care sa atraga ochiul.

ghivece-albe-pante-suculente

Ca sa faci combinatia si mai plina de caracter, poti sa pastrezi cactusii in ghivece cu ceva mai multa personalitate, ca cele de mai jos. De unde faci rost de astfel de vaze daca nu le gasesti in magazin? Foloseste-ti creativitatea. Bomboniere, zaharnite, vaze, cani, boluri din ceramica, castronase, cutii de  ceai, obiecte vechi de care nu te mai poti folosi, toate se pot transforma in ghivece pentru plante. Poate iti aduci aminte, de pilda, cum am vopsit un ceainic vechi cu vopsea-spray alba si l-am transformat intr-un ghiveci pentru flori.

ghiveci-alb-flori-forma-pasare

Toamna trecuta, am vazut  plante suculente (fie ele artificiale) in vase in forma de bostan.

ghiveci-alb-flori-mici

Daca gasesti ghivecele albe prea monotone, existe o modalitate de a adopta conceptul, dar de a-l face o idee mai interesant. Poti, de pilda, sa alegi containere cu modele taiate. Desigur, va trebui sa pastrezi ghiveciul de plastic pe care sa il strecori in containerul alb, ca sa nu te alegi cu radacini, pamant si apa plecate la plimbare. Dar contrastul dintre spatiile pozitive si cele negative atrage ochiul si, in cazul in care vrei sa pastrezi lucrurile simple, iti da avantajul modelelor decorative fara adaosul unei alte culori.

Daca nu gasesti astfel de piese de ceramica, cauta-le in alte parti. In  ce ma priveste, am intalnit mai demult intr-un magazin un suport alb pentru lumanari, cu modele taiate, pe care l-am folosit nu de putine ori in ipostaza de vaza sau container pentru flori.

ghiveci-alb-decorativ-plante

Revenind la confesiunile mele, mai am inca una de facut. Exista inca o modalitate de a face ghivecele maro si mai urate decat sunt – aceea de a le insira fara discriminare pe podea. Nu numai ca majoritatea plantelor astfel plasate nu sunt la nivelul ochiului, deci creeaza putine ocazii de satisfactii vizuale, dar arata abandonate si impiedica picioarele. In plus, creeaza colturi in care se aduna praful si micsoreaza un spatiu care altfel ar fi putut deveni unul functional.

Mai adauga la asta si faptul ca toate florile sunt la acelasi nivel (cel al picioarelor), asa ca au putine sanse de a colabora in mod egal la frumusetea colectiva a unui colt vegetal bine stratificat.

Solutia? Suporturile pentru flori. Oricat ar fi ele de simple. Un scaunel, un taburet, o masuta – ori opt bucati de lemn aranjate ca mai jos si vopsite in ce culoare preferi.

ghivece-albe-flori-picioare

Pe aceeasi linie ca cea a suporturilor de mai sus, ma topesc dupa combinatia de mai jos. Ghivecele din ciment sunt mai usor de facut decat ai crede si se vopsesc usor. Desi materialul e dur, impactul vizual e mare, mai ales daca forma e moderna si culoarea alba:)

ghiveci-alb-plante-exterior

Pana si florile albe arata bine in vaze sau containere albe. Ghiveciul de la dreapta demonstreaza faptul ca nici macar nu e nevoie sa cumperi un alt container ca sa te descotorosesti de cel maro de plastic. Poti sa folosesti doar o bucata de hartie sau de material textil ca sa il acoperi si sa ii schimbi tot aspectul.

flori-albe-ghivece-albe

Daca ai insa o colectie ceva mai mare de flori, ia in considerare si cutiile din lemn. Am o slabiciune aparte pentru astfel de cutii si imi planific de multa vreme doua proiecte de acest gen – unul pentru interior si altul pentru exterior.

Frumusetea unor astfel de cutii sta in faptul ca nici macar nu trebuie sa muti plantele dintr-un container in altul. Poti doar sa construiesti o cutie din bucati de lemn, pe masura exacta a ghiveciului sau ghivecelor tale, pe care sa o vopsesti apoi in alb.

O astfel de cutie iti aduna toate florile si ghivecele la un loc, le da un element cromatic comun, mascheaza plasticul si iti lumineaza interiorul.

flori-ghiveci-alb-dreptunghiular

Planurile mele includ o cutie lunga de lemn pe care sa o asez pe la fel de lunga noastra masa si care sa ii inveseleasca putin tonurile inchise de culoare. Mai includ si o cutie pentru trei ghivece din curte, de doua marimi diferite si care, desi sunt toate albe, arata putin dezordonat. Nu am decat sa le masor si sa imi fac o cutie din scanduri pe masura.

Exista o multime de modalitati de a construi astfel de cutii. Desi eu voi opta probabil pentru una mai simpla, iata mai jos alte doua. In stanga, o combinatie de lemn si foi de metal. In dreapta, sipci mai degraba decorative decat functionale.

De altfel, acesta e inca unul din motivele pentru care imi plac cutiile de lemn pentru flori. Nu tebuie sa fie solide, ci pot sa ascunda doar ghivecele, in loc sa adaposteasca plantele cu pamant cu tot.

ghivece-albe-merisori

Si inca un model, pentru ca de ce n-am folosi eventualele resturi de panza de sac care nu sunt bune la nimic altceva?

cutie-alba-panza-sac-plante

Iar daca vorbim de containere albe, nu se poate sa nu ne oprim si la levantica. Levantica apare mai in tot decorul shabby chic sau French cottage, care face uz fericit de alb de cate ori are ocazia. E ceva linistitor, cald si familiar in aceasta combinatie, chiar si atunci cand alte tonuri de culoare isi vara un pic nasul:)

lavanda-ghiveci-alb

In sfarsit, ca sa iti arat ca sunt deschisa si altor optiuni cromatice, iata alte doua care fac uz de alb, dar il introduc in combinatie cu negru. Iti poti imagina cum un bloc solid de negru ar fi un pic prea inchis, dar cum albul – si modelul geometric deopotriva ordonat dar lipsit de o perfectiune obositoare – reduce imediat un asemenea risc.

ghiveci-flori-negru-alb

O alta optiune care mi-e aproape de inima, mai ales daca spatiul nu e inundat deja de lemn sau de prea mult maro, sunt cutiile de lemn deschis la culoare. De preferinta bine slefuite, combinate cu accesorii din metal si alte elemente care sa le asigure aspectul luminos.

containere-lemn-flori

Si fiindca am atins subiectul ceva mai sus, iata niste ghivece de ciment care, contrar asteptarilor, au acelasi efect de uniformizare si augmentare a luminii. Mai ales daca sunt imbaiate in putina vopsea alba care le pune si mai mult in evidenta textura.

Imi plac cele geometrice, dar mi-au cazut la inima si constructia imperfecta, textura dura si marginile nefinisate care dau containerelor mai mult caracter si care le  face perfecte pentru decorul de exterior. De mult mi-am propus sa fac si eu cateva containere de ciment, dar mai sunt inca vreo suta de proiecte intre mine si ziua in care se va intampla asta:)

containere-ciment-flori

In final, considera ghivecele albe ca pe inca o modalitate de a introduce tonuri deschise de culoare in decorul tau. In ce ma priveste, inca nu am intalnit ghiveciul alb care sa nu arate bine, ori cel putin pe cel alb care sa nu bata mar la aspect orice ghiveci maro.

Iar daca nu ai timp de  taiat lemne, construit cutii, manjit cu ciment, dat cu vopsea sau pur si simplu transplantat plante, poti sa alegi ghivecele albe, de plastic, foarte ieftine, care nu lipsesc de pe rafturile magazinelor de bricolaj. Strecoara ghivecele maro in ele – si bucura-te de alb!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *