E din nou ziua din saptamana in care batem magazinele in cautarea inspiratiei. De data asta am sa te iau prin magazinul de vechituri, unde ai nevoie de o doza in plus de imaginatie pentru a-ti inchipui cum poti sa tranformi niste obiecte vechi, abandonate de altii, in obiecte de care esti mandra ca le ai. Sau cum sa folosesti obiectele vechi ca punct de pornire pentru proiectele tale.
In paranteza fie spus, am fost de mult atinsa de microbul magazinelor de vechituri, in care am gasit obiecte de decor din cele mai felurite, de la ghivece de flori la scaune si canapele. Magazinele de genul acesta sunt rasfatul meu saptamanal – o excursie lipsita de orice sentiment de vinovatie, fiindca toate astea costa mai nimic.
Noptiera
Am privit masuta asta pentru vreo cinci minute – e ca o metafora decorativa a ratustei celei urate. Curatata si grinduita bine, apoi vopsita cu doua-trei straturi albe de vopsea, poate sa se transforme intr-o adevarata bijuterie. Manerul poate fi inlocuit sau, mai bine, curatat ori dichisit cu un un strat de vopsea metalica – are prea multa personalitate pentru a fi abandonat. Din nefericire insa, am decis sa nu mai cumpar nici un obiect de mobila atat timp cat proiectele pe care le am in vizor ma asteapta inca neterminate. Asa ca dupa cinci minute de priviri dulci, a trebuit sa ne spunem “la revedere”.
Farfurii cu monograma
O farfurie alba, simpla, complet transformata prin aplicarea unei monograme. Un astfel de proiect e atat de usor si de versatil incat il vei vedea cu siguranta incercat de cel putin cateva ori pe acest blog. Ai doar nevoie de un vas din ceramica si de un marker permanent. Dupa ce ai desenat litera , ti-ai scris mesajul, sau ai terminat de aplicat in carioca desenul sau design-ul pe care l-ai ales, asaza farfuriile in cuptor pentru jumatate de ora la 175 de grade Celsius (350 Fahrenheit).
Ideile sunt nelimitate: poti sa scrii o reteta preferata pe una din farfurii, un mesaj ispirational sau o strofa de poezie. Poti sa creezi colaje decorative din mai multe farfurii agatate pe perete, pentru care poti opta pentru alte culori de marker. Poti sa iti impodobesti cestile care au inceput sa te plictiseasca sau sa creezi mici cadouri adorabile. Poti sa faci din farfuriile tale un fundal pentru a-ti exersa arta siluetelor decorative, ori sa iti lasi copiii sa creeze micile lor opere de arta din care pot apoi manca. Si asa mai departe.
Ladita pentru flori
Un exemplu perfect pentru a ilustra cat de usor se poate construi o ladita din cateva scanduri subtiri lipite la capete. Daca ai un fierastrau si un tub de lipici pentru lemn, treaba e ca si facuta. Inchipuieste-ti ladita vopsita in alb si adapostind cateva ghivece de flori. Nu ar mai fi nevoie sa dai ochii mereu cu un sir de ghivece urate din plastic maro.
Etajera – cub
Aici am dat peste elementul nelinistitor al prafului de origine necunoscuta (dezavantajul ocazional al magazinelor de vechituri). E evident insa cat de usor poti sa faci de una singura astfel de etajere-cub. Patru bucati de scandura lipite la colturi, apoi vopsite in culoarea preferata. Agatate pe perete, pot sa creeze o expozitie eleganta a pieselor tale favorite de decor.