Suporturi pentru pahare, facute din faianta

Iata un proiect care nu costa mai nimic si care iti ia doar cateva minute. Un suport de pahare pe care il poti personaliza dupa gustul tau.

Pentru indragostitul de lucru manual nu exista un proiect mai versatil decat suporturile de pahare. Le poti face din aproape orice – incepand de la dopuri de pluta si pietricele de rau pana la material textil si faianta.

In ce ma priveste, nu stiu cum se face , dar de cate ori am nevoie de un suport de pahare, nu am niciodat unul la indemana. Asa ca am sentimentul ca  aceasta nu e singura data cand abordez subiectul.

Pentru 4 suporturi ai nevoie de urmatoarele materiale:

  • 4 bucati de faianta, patrate (ale mele sunt 10.5 x 10.5 cm)
  • hartie decorativa
  • fetru
  • mod podge
  • pensula

Trebuie sa marturisesc ca lista s-a lungit spre sfarsitul proiectului, dar, in principiu, te poti rezuma la materialele de mai jos.

materiale-faianta

Ideea e sa dai un pic de culoare faiantei si sa ii acoperi spatele cu fetru pentru a-ti proteja mobila.

Pentru inceput, taie o bucata de hartie decorativa de marimea faiantei. Pentru asta, traseaza conturul faiantei pe spatele hartiei. (Hartia mea era o idee sifonata, dar nu are importanta, pentru ca o vei trata mai traziu cu mod podge).

taie-hartia

Eu am vrut ca hartia sa fie o idee mai mica decat bucata de faianta, pentru ca suportul de pahare sa aiba o bordura alba. Asa ca am taiat cate o jumatate de centimetru din fiecare latura. Am facut-o dupa ochi, fiindca nu am rabdare sa masor:)

taie-hartie-deco

Fiindca aveam nevoie de 4 astfel de patrate, l-am folosit pe primul drept sablon. Am marcat colturile cu un punct, apoi le-am unit, trasand liniile cu liniarul.

patru-patrate

Si acum urmeaza partea cea mai interesanta. Pentru inceput, asa lucrezi mai bine, toarna un pic de mod podge intr-un pahar de unica folosinta. Nu vei avea nevoie de mult.

pahar-modge-podge

Aplica un strat de mod podge cu pensula pe bucata de faianta. Acopera faianta in intregime. Eu am asezat un servet de hartie dedesubt, ca sa evit accidentele. Am aplicat un strat si pe margini, pentru ca sa feresc partea poroasa a faiantei sa se pateze cand se varsa vreun lichid.

faianta-modge-podge

Apoi asaza patratul de hartie decorativa peste mod podge, care va actiona ca un lipici. Daca e nevoie, netezeste cu degetul suprafata hartiei – mod podge-ul are tendinta de a forma bule de aer. Marginile hartiei vor tinde si ele sa se ridice.

hartie-faianta

Apoi aplica imediat un strat de mod podge peste hartie. Poti astepta ca stratul initial sa se usuce – sau nu. Eu nu am avut rabdare. Singura problema e ca, daca nu astepti, hartia aluneca pe faianta si isi poate schimba locul.

lipici-deasupra

Repeta cu celelalte bucati de faianta. Stratul de mod podge e alb la inceput, dar devine transparent cand e uscat.

faiante-lipici

Apoi asteapta… Asta e partea  cea mai grea. Abtine-te sa “vezi daca s-a uscat”. Uite de ce:

greseala

Nu se uscase…

Iar daca vrei sa iti repari greseala…

faianta-reparata

Suporturile mele s-au uscat indeajuns ca sa poata fi atinse fara probleme in doua ore si m-am incumetat sa le folosesc in 12 ore. E de preferat, insa, sa le lasi ceva mai mult – 24 de ore ar fi mai potrivit.

Si, in sfarsit, ultimul pas. Taie o bucata de fetru de marimea bucatii de faianta si lipeste-o cu pistolul de lipit pe spatele ei.  Daca nu ai pistol de lipit, foloseste orice fel de lipici pe care il ai la indemana si care gasesti ca functioneaza pe spatele faiantei.

spate-suport

Si suporturile sunt gata!

suport-terminat

Perfect pentru ceasca de cafea…

suport-cana

…pentru un cadou…

suport-pahare-fundita

suporturi-ceasca

…sau ca sa le ai la indemana de cate ori vrei sa iti protejezi mobila.

suporturi-pahare

In final, cateva probleme. Daca privesti la suporturi dintr-un anumit unghi, urmele pensulei sunt evidente.

urme-pensula

Din fericire, urmele se vad doar daca le cauti, asa ca problema nu e asa de mare. Dar, daca tii sa ai o suprafata uniforma, aplica mod podge-ul cu ajutorul unui burete.

In sfarsit, ultima problema. In mod normal, suporturile ar trebui acoperite cu inca un strat de lac acrilic protector. Eu incerc insa sa experimentez cu cel mai mic numar posibil de materiale, pentru ca ideea e sa faci suporturi ieftine.

Fara lac protector, e posibil ca suporturile sa se pateze. Dar daca alegi o hartie decorativa cu modele si culori pronuntate, e posibil ca petele sa nu fie vizibile. In plus, putine suporturi nu se pateaza. La urma urmei, acesta este scopul lor – sa iti fereasca mobila de pete. Iar suporturile facute din faianta sunt ieftine si poti face un set nou de cate ori cele vechi te nemultumesc.

O problema mai mare e faptul ca suporturile fara strat protector devin o idee lipicioase la contactul cu cesti fierbinti – nu indeajuns insa ca mod podge-ul sa se topeasca sau sa ramana pe ceasca. Daca esti constienta de problema, poti sa fii un pic atenta atunci cand le folosesti. Daca nu insa, e posibil sa te alegi cu un genunchi lovit – vorbesc din experienta. Cu ochii la televizor, am apucat intr-o zi ceasca de ceai, cand suportul s-a dezlipit in zbor de pe fundul canii si mi-a aterizat pe genunchi.

Nu degeaba se numesc aventuri in bricolaj:)

In cazul in care vrei sa eviti problema asta, adauga un strat de lac protector pe baza de apa. In America, un acrylic sealer de la un magazin de arts & crafts e perfect (de pilda Krylon Crystal Clear Acrylic Coating sub forma de spray). In Romania, am gasit un astfel de lac aici. Aplica-l dupa ce stratul de mod podge s-a uscat si fa-o afara sau intr-un loc foarte bine aerisit, fara sa atingi lacul. Mirosul e puternic si contactul cu el nesanatos. E inca unul din motivele pentru care prefer sa imi las suporturile neprotejate:)

Lasa-l sa se usuce pentru 24 de ore sau dupa cum e indicat pe produs. S-ar putea sa fie nevoie sa abandonezi suporturile pe undeva afara pentru cateva zile, pana mirosul puternic de lac dispare.

suport-cana-verde

suport-cafea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *