In cautarea inspiratiei – Decor de Craciun

Maine am de gand sa anunt planurile acestui blog pentru luna decembrie. Va fi o luna extrem de plina si de activa, cu multe proiecte pentru decorul de Craciun. Pentru inceput insa, m-am gandit sa iti deschid putin pofta de mesterit cu cateva idei pe care le-am adunat de prin magazine.

Obiectele de mai jos nu sunt neaparat pe lista proiectelor mele din luna aceasta dar, chiar daca nepuse deocamdata in practica pe blogul asta, sper macar ca vor reusi sa te inspire pe tine.

PERNE DECORATIVE DE CRACIUN

Subiectul pernelor decorative e inepuizabil. Iar cand vine vorba de Craciun, magazinele se umplu de o mare de perne care ma fac sa fug acasa si sa ma apuc de taiat si cusut.

Cu cativa ani in urma, am dat cu ochii de perna de mai jos si am asezat-o pe lista proiectelor mele viitoare. Numaratoare inversa pana la Craciun cu materiale in trei culori. Fiindca nu stiu sa brodez nici daca viata mi-ar depinde de asta, as recurge la vopsea ca sa scriu numerele pe banda din material negru.

perna-zile-pana-la-craciun

Probabil stii deja ca am o slabiciune pentru fetru, pentru ca e usor de manuit si nu cere nici un tiv. Dintr-o jumatate de metru de fetru alb, as putea face o perna ca cea de mai jos. Nu ar trebui decat sa tai fasii lungi in “valuri” si sa le cos de fata unei perne.

Cusaturile pentru contrast sunt optionale:)

perna-decorativa-alba-craciun-fetru

Nu ma omor dupa pernele cu litere, dar imi place sa urmaresc posibilitatile… Perna din dreapta nu ar avea nevoie decat de un pic de fetru si de niste cusaturi drepte. Cea din stanga – margele, rabdare si mult, mult timp:)

perne-craciun-litere

Imi place tot ce are sclipici, dar mi se pare uneori greu sa incorporez sclipiciul in planurile mele de decor fara sa risc un pic de kitsch. Asa ca vopseaua cu sclipici e un compromis bun.

Daca pentru perna din stanga as avea nevoie sa imi fac niste sabloane (litere de o schioapa in Word, scoase la imprimanta pe hartie cartonata), perna din dreapta e cea care mi-a mers la suflet. Am nevoie doar de un sablon in forma unei siluete de ren – iar internetul nu duce deloc lipsa de reni.

perna-decorativa-craciun-vopsea-sclipici

Daca as incepe sa pictez litere si cuvinte pe perne, as lua mai degraba calea pernei de asteia si as scrie un vers dintr-o colinda. Migalos, dar de efect.

perna-craciun-pictata

Am intarziat cateva minute in fata pernei de mai jos, ca sa analizez cum e facuta. Ca sa nu uit, am facut cateva poze. Cred ca tot procesul s-ar derula cam asa: as taia intai o bucata de material de marimea fetei de perna, cu putin extra pentru tivul de rigoare. As desena cu un creion liniile pe care ar urma sa cos. Apoi as face taieturile cu un cutit special pentru materiale (asemanator cutitelor pentru hartie) si numai apoi mi-as coase opera pe fata de perna.

perna-decorativa-fulg-zapada

Nu am sa incerc nici o perna de acest gen, dar daca ai vreun talent la brodat si timp pe care vrei sa il umpli cu astfel de activitati, iata doua idei.

perne-decorative-craciun-broderie

Pernele acestea colorate sunt mai putin o sugestie a ceea ce am de gand sa fac si mai mult o idee despre cat e de usor sa adaugi o bordura alba unei perne rosii si sa o botezi decor de Craciun.

perna-craciun-rosu-alb-franjuri-blana

Pernele “acadea” aveau mai mult farmec pe raft decat in pozele de mai jos. Daca as vrea sa fac ceva asemanator, as recurge probabil la vopsea rosie pe material alb. Sau as taia bucati de fetru rosu, pe care le-as coase sau le-as lipi pe o fata alba de perna.

perne-decorative-craciun-bomboana

Si fiindca a venit vorba de fetru a zecea oara in articolul asta, iata cateva perne care mi-au furat inima. Intre cativa fulgi albi de zapada brodati pe material, alti cativa mai mari, din fetru, creeaza un pic de efect tridimensional. Mai e nevoie doar de un pic de surfilat “feston” de-a lungul bordurii pentru completat toata opera.

perna-craciun-fulgi-zapada

Dar pernele de Craciun pot sa fie un pic mai subtile decat colinde pictate pe material textil sau fulgi de zapada din fetru. De pilda, chiar daca pastreaza forma (stilizata) a brazilor de Craciun, perna din stanga poate fi folosita si dupa ce decembrie a trecut. Cercurile de pe perna din dreapta pot fi vazute ca o reprezentare stilizata a globurilor de Craciun, dar nu sugereaza neaparat ceva festiv dupa ce evenimentul a trecut.

perne-craciun-auriu

In ce priveste perna cu craciunita – e prietena mea de demult. Mi-am facut si eu una (poti sa citesti despre ea aici), dar am simplificat un pic procesul. Am folosit mai mult lipici decat ata si am terminat floarea in mai putin de 10 minute.

perna-craciunita-inspiratie

BRADUTI DECORATIVI

Sunt o mie de feluri in care poti sa faci brazi decorativi de Craciun. Eu ii prefer pe cei din panglica (voi vorbi despre unul in zilele urmatoare), dar am dat la magazin peste o multime de alti brazi pe care am sa ii incerc probabil in anii viitori.

De pilda, cei facuti din material textil sau fetru. In stanga, bucati ovale din panza subtire de sac sunt decorate pe margine cu adeziv auriu cu sclipici. Asta impiedica panza sa se destrame, dar da bradutilor si un pic de contrast cromatic.

Bradutii din dreapta sunt si mai simpli, pentru ca ramurile sunt facute din fetru. Pentru baza unor astfel de braduti, eu folosesc de obicei conuri din foi de bloc de desen, ceea ce nu ma costa mai nimic. Dar poti folosi la fel de bine si conuri din polistiren de la magazinele de hobby (de pilda Primo Hobby Creativ).

bradut-decorativ-material-textil

Poti sa acoperi conurile de hartie sau polistiren cu orice ai la indemana. Mai jos, bradutii din muschi sunt absolut adorabili – si de mare efect. Daca ai niste resturi de calti (sau umplutura de polistiren pentru perne), poti sa ii folosesti in tandem cu un pic de vopsea, ca sa faci braduti ca cei din dreapta.

brad-decorativ-craciun-muschi

Chiar daca arata fantastic, cere ceva mai mult efort si curaj sa faci braduti din bucati ovale de lemn. Dar daca esti o iubitoare de lucrat in lemn, cei de aici sunt o alta idee.

bradut-decorativ-lemn

Si varianta lor vopsita…

bradut-decorativ-craciun-rosu

In cazul in care se intampla sa ai aschii de lemn pe undeva prin curte, le poti folosi si pe ele. Imi place ideea vopselei cu sclipici de pe marginile ramurilor. Decor rustic cu o idee de opulenta:)

braduti-decorativi-aschii-lemn

Inca doua idei pentru iubitorii de lucrat in lemn care se intampla sa fie si iubitori de geometrie. Atat timp cat ai uneltele potrivite, bradutii din dreapta nu sunt greu de facut. Bucati de lemn de lungimi diferite insirati pe o alta bucata de lemn fixata intr-un suport. Am descoperit anul trecut ca imi place sa tai bucati de lemn, asa ca ideea imi surade. Imi mai trebuie doar timpul…

Bradutul din dreapta cere mai putin lemn, dar mai multa precizie. Plus un pic de vopsea care sa acopere eventualele imperfectiuni. Poate ca as putea folosi doar ideea, dar sa fac bradutul din hartie cartonata…

brazi-decorativi-facuti-din-lemn

Nu am de gand sa incerc braduti ca cei de mai jos, fiindca ca am deja prea multe planuri. Dar mi-au placut atat de mult incat i-am strecurat pe pagina asta. Ideea e ca poti sa ii faci din mai multe conuri inegale de hartie, pe care sa le suprapui oarecum asimetric.

Daca ma gandesc bine, bradutul din stanga ar putea fi reprodus cu discuri aurii decupate din hartie cartonata decorativa, plus cateva siruri de margele.

brazi-decorativi-craciun

Aproape ca am cumparat bradutii de mai jos, din stanga. Erau inalti, impunatori si la reducere:) Dar mi-as fi luat din satisfactia de a-i face singura. Un con de hartie cartonata, dat cu lipici si rulat printr-un strat de sclipici. Un proiect usor de terminat in 10 minute.

Bradul cu globuri din dreapta era unul imens, dar ar fi usor de copiat folosind globuri mai mici, fixate cu sarma intr-un con de polistiren, sau, si mai bine, cu margele – daca bradul de polistiren e mic.

In ce priveste al treilea bradut, l-as face dintr-un con de hartie sau polistiren acoperit cu material textil, pe care l-as decora cu vopsea aurie.

cum-sa-faci-brazi-decorativi-craciun

DECORATIUNI PENTRU BRAD

Pe langa braduti decorativi, am gasit prin magazine o multime de alte decoratiuni de Craciun care ar putea servi drept inspiratie. Steaua din dreapta e preferata mea. Arata mai bine in realitate decat in poza si, daca ai la dispozitie cateva tufe cu bete in plus, e relativ usor de facut.

Lipite si trecute prin lipici si sclipici – singura problema e sa gasesti o solutie pentru elementul din centru. Poate o minge din polistiren sau chiar plastilina.

In ce priveste steaua din stanga, mi-am dorit intotdeauna sa fac una. Mi-am cumparat si materialele – cateva bete pentru frigarui. Ornamente cred ca am pe undeva. Tot ce mai imi trebuie e sa descalcesc toata logistica proiectului. Am sa revin cu amanunte:)

stea-decorativa-brad-craciun

ALTE OBIECTE DE DECOR

Sirul de case de mai jos era facut din metal si arata fantastic. Trimis pe loc la visat cu ochii deschisi. As vrea sa incerc asa ceva din hartie cartonata pe care sa o stantez. Asta pentru ca am intrat din intamplare in posesia unui set pentru astfel de proiecte.

Apoi as indoi hartia si as da-o cu spray metalic. Poate ca nici nu s-ar mai observa din ce e facuta – spray-ul metalic ia usor ochii.

profil-oras-ornament-craciun

Mi-a placut renul din stanga, dar nu ma vad incercand asa ceva in viitorul apropiat. Nu am inca uneltele potrivite de taiat lemnul, asa ca renii mai asteapta. In plus, am deja destui reni si caprioare.

Steaua din dreapta e doar o idee pentru ce poti sa faci cu un suport simplu din lemn. Indiferent ce obiect decorativ cu tematica de Craciun lipesti pe el, te poti alege usor cu o piesa pentru etajere, rafturi ori mese.

decoratiuni-interioare-craciun

DECOR PENTRU PERETE

Decorul pentru perete e un subiect cu atat de mult potential creativ, incat de cele mai multe ori problema mea e sa aleg dintre cele o mie de alternative posibile.

De pilda, daca ai o rama veche, goala, poti sa o transformi in decor de Craciun cu un pic de spray de vopsit sau vopsea aurie si orice motive, cuvinte ori ilustratii care iti cad mai bine la inima.

Mi-a placut tabloul de mai jos, desi as prefera altceva in loc de “Noel” (care nu are deloc vibratii autohtone). Cred ca e auriul ramei si cel al modelului de pe margini care m-au facut sa ma opresc si sa le fac o poza.

decor-perete-craciun-noel

GHIRLANDE

In orice colt din casa care cere ceva decor, dar pe care nu stii cu ce sa il umpli, o ghirlanda poate sa rezolve problema. Mi-a placut cea din stanga, cu cate o soseta crosetata pentru fiecare zi de decembrie pana la Craciun si in care poti sa ascunzi cate o surpriza pentru cei mici. Eu am doar cunostinte minime de crosetat, dar daca as avea pasiunea asta, ghirlanda cu sosete ar fi cu siguranta pe lista proiectelor mele.

Gasesc de multe ori dupa Craciun sosete mici din blanita rosie, la reducere, pe care de obicei le las pe raftul magazinului, pentru ca nu stiu ce as putea sa fac cu ele. Asta e o idee.

Pentru ghirlanda din dreapta ai avea nevoie doar de hartie cartonata in trei culori si de sabloane dupa care sa le tai si pe care le poti alege de pe internet. Am povestit mai demult despre povestea mea de dragoste cu ghirlandele decorative, asa ca poti sa afli acolo mai multe detalii despre cum sa faci una.

ghirlande-craciun-decoratiuni-interioare

COSULETE DECORATIVE

Sau pentru cadouri. Sau pentru orice altceva ai nevoie sa asezi intr-un container cu un pic de sarm festiv. Gasesc de multe ori cosulete impletite din lemn la niste preturi ridicol de mici si cosulete de Craciun de genul celor de mai jos la preturi ridicol de mari.

Asa ca pot sa le cumpar pe cele ieftine si sa ajung la acelasi rezultat fara sa dau in faliment.

De pilda, cosuletele de mai jos imi iau in fiecare an ochii. Anul acesta, mi-am dat seama ca, intre timp, toate materialele de care am nevoie ca sa fac un astfel de cosulet s-au adunat incet-incet in sertarele mele. Un pic de vopsea rosie (prefer spray-ul de vopsit), cateva resturi de blanita ramase de la alte proiecte si pe care pot sa le lipesc de jur imprejurul cosuletului, nasturi mari, negri, o bucata de panglica neagra pentru curea si o catarama pe care am gasit-o la o mercerie. Mai am nevoie doar de o dupa-masa libera.

cosulete-decorative-craciun

Iata o idee si mai simpla care presupune numai un pic de cusut. Un material care aduce a Craciun, plus trei sau patru cusaturi – si voilà!

cos-pentru-cadouri-craciun

Sau inca si mai simplu – cosulete vopsite doar in auriu sau argintiu.

cosulete-decorative-craciun-auriu-argintiu

Daca a venit vorba despre cum poti sa impachetezi sau sa prezinti cadourile de Craciun, sa nu uitam de saculete:) Am o slabiciune pentru facut saculete, pasiune care e intrecuta doar de cea pentru perne decorative. Asa ca m-am topit instantaneu de indata ce le-am vazut pe raft pe cele de mai jos.

Pe cele din stanga le-am si adus acasa.

Ideea imi place pentru ca am pus-o in practica acum cativa ani, cu mare succes as putea sa adaug:) I-am surprins pe copii cu un sac mare, rosu, langa semineu, plin de cadouri si cu o eticheta de la Polul Nord in varf. Copiii au innebunit de surpriza si de bucurie! Drept pentru care am ramas cu o oarecare sensibilitate pentru astfel de etichete.

Diferenta e aici ca poti sa pictezi mesajul direct pe saculet. E drept ca e o munca migaloasa, dar daca gasesti un sablon bun, nu iti trebuie decat rabdare.

saculet-cadouri-craciun

PENTRU MASA

Unul din marile mele regrete e ca nu am destule mese pe care sa folosesc ce gasesc la magazin. Printre lucrurile pe care ma abtin cu greu sa le aduc acasa sunt naproanele, inguste si lungi, care se asaza de obicei pe mijlocul mesei.

Astfel de fete de masa sunt extrem de usor de facut din resturi de materiale pe care nu mai ai la ce sa le folosesti – si sunt de mare efect. Mi-am facut si eu vreo patru, de obicei pe ultima suta de metri, cu o seara inainte ca musafirii sa imi bata la usa si sa se aseze la masa cu napronul.

Mai jos, alte doua exemple. Pentru primul, ai nevoie doar de o bucata de panglica pe care sa o cosi pe mijlocul napronului. In ce il priveste pe al doilea, imi plac pompoanele, dar ideea fulgilor de nea imi da si ea de gandit. Fulgi din fetru usor de taiat si cusut ori mileuri care stau uitate prin sertare ar fi numai bune pentru asa ceva.

fata-masa-craciun

Si iata ce poti face daca ai cateva bucati de material si un pic de talent la brodat. Servetelele din dreapta mi-au cazut cu tronc de la prima privire. Material alb pictat cu vopsea aurie non-toxica pentru material textil – un proiect care, repetat de vreo douasprezece ori (cat numara de obicei seturile mele de servetele), nu poate decat sa se termine in cateva ore de relaxare.

servete-masa-craciun

CORDELUTE

In sfarsit, pe cand treceam pe langa rafturile pline cu obiecte festive de decor, am gasit cateva cordelute care mi-au luat ochii mai intai pentru ca erau adorabile, apoi pentru ca erau facute din fetru. Odata, candva, am sa fac vreo doua pentru nepoatele mele. Fetru, paiete, un pompon – si inca o bucata de fetru subtire pentru lipit toata floarea de cordeluta. Simplu ca buna ziua:)

cordeluta-craciun-floare

Aproape la fel de simple sunt cordelutele-caciulite. De data asta, un con din material textil umplut cu polistiren – si te alegi cu asta…

cordelute-craciun

Am sa ma opresc aici, desi mai am inca destule poze si idei. Dar mai sunt si alti ani. Pana atunci insa, revino maine ca sa afli ce ti-am pregatit pentru Craciun:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *