perna-etnica-cu-ciucuri

Cum sa iti decorezi pernele decorative – De la borduri si ciucuri la franjuri si pene

Nu de putine ori, pe cand imi imbogateam colectia cu inca o perna cusuta acasa, m-am intrebat cum sa ii dau un pic de extra sarm si sa o transform in altceva decat un simplu patrat sau dreptunghi. Asa ca, in drumurile mele pe la magazin, am adunat cateva idei.

E drept, ideile astea nu sunt nici o noutate pentru cei care au facut vreodata perne. Ciucuri si franjuri gasesti la tot pasul. Dar m-a interesat mai degraba sa vad cum pun altii in practica astfel de idei.

De pilda, patru ciucuri in patru puncte cardinale e o metoda simpla de a da un pic de fluiditate si miscare unei perne. M-am indragostit de pernele de mai jos si mi-a placut mai cu seama modul in care un pic de auriu s-a strecurat si printre firele ciucurilor.

perna-ciucuri-albi

Cand ciucurii sunt de aceeasi culoare cu elementele grafice, perna pare brusc mai finisata.

perna-ciucuri-multicolori

De pilda, perna de mai jos aduna toate culorile modelului din mijloc intr-un ghem nediscriminatoriu de fire.

franjuri-colorati-de-perna

Nu e nevoie insa sa te rezumi doar la patru ciucuri. Perna de mai jos nu face deloc economie – ii intinde de-a lungul celor patru laturi.

perne-cu-borduri-franjuri

Mai nou au inceput sa apara prin magazine asa-zisele perne “etnice” cu un pic de vibratii exotice. Cea de mai jos are in plus un rand de ciucuri mari si cateva randuri din cei mici cusuti direct de-a curmezisul.

perna-etnica-franjuri

Dar, dincolo de toate, culoarea lor e cea care poate sa schimbe pe loc aspectul unei perne. Daca pernele intr-o singura culoare mi-au placut intotdeauna – atunci cand ciucurii vin intr-o culoare contrastanta, pot sa scoata pe loc perna din anonimat. Mai cu seama imi place cel verde din colturile pernei in alb si negru de mai jos.

(Un la fel de mare impact vizual imi inchipui ca ar avea niste ciucuri rosii in colturile unei perne in alb si negru. Combinatia asta de culori mi-a placut intotdeauna.)

perne-cu-franjuri-colorati

Perna de mai jos ai mai vazut-o pe blogul asta, fiindca seamana bine cu perna mea decorativa cu ciucuri. Cu exceptia paietelor, pentru ca ideea mi-a venit prea tarziu.

Combinatia de ciucuri si paiete are exact efectul scontat.

perna-decorativa-cu-paiete-si-franjuri

O alta alternativa sunt margelele. Cele de mai jos nu imi plac in mod deosebit, dar margelele colorate cuplate cu un material exotic fac minuni pentru un interior cu personalitate.

perna-decorativa-margele

Daca nu te poti hotara intre margele si ciucuri, le poti folosi pe amandoua:)

perna-decorativa-franjuri-margele

Si, daca le preferi doar in colturi, ca sa nu iti intre vreo margea printre vertebre daca se intampla sa adormi pe perna ta decorativa, nu e neaparat sa folosesti doar patru ciucuri la o perna. Dimpotriva, grupeaza-le dupa cum iti cade bine la inima.

perna-decorativa-margele-franjuri

Pompoanele au inceput in ultima vreme sa imi placa tot mai mult. Le poti face usor singura, ca aici. Inca nu le-am folosit pentru perne decorative, dar iata mai jos o idee.

perna-bordura-pompoane

Perna de mai jos atrage pe loc atentia. Ar arata bine ca elementul final pe un pat de dormitor. Un pic de interes vizual, plus un pic de textura care te invita la atins.

perna-decorativa-pompoane-margine

Mai jos, pompoanele sunt mai mici. Eu le prefer pe cele mari – sunt mai dramatice.

perne-decorative-pompoane

Poti sa adaugi doar patru pompoane in patru colturi daca esti prea obosita sa faci mai multe.

pompoane-colorate-pentru-perne

Sau poti sa combini ciucuri si pompoane.

franjuri-cu-pompon

Cand vine vorba de borduri pentru pernele decorative, subiectul e inepuizabil. Perna de mai jos e un pic prea rustica pentru gusturile mele…

perna-decorativa-bordura-rustica

…iar cea cu pene o idee prea mult:)

perne-decorative-bordura-pene

Am facut in schimb cateva perne cu franjuri simpli, ca cele de mai jos. Cu diferenta ca ale mele imi plac mai mult:)

Din ce se vede in ultima poza, inteleg ca nici macar nu e nevoie sa adaugi franjuri. Poti doar sa destrami o idee marginile pernei, cu conditia sa surfilezi ceva mai incolo, ca sa nu ramai numai cu franjuri.

perne-cu-franjuri

Si, daca vrei sa mergi un pic mai departe, iata o ultima idee. Si o ocazie de a avea ceva de pieptanat.

perna-bordura-franjuri-lungi

Deocamdata atat despre franjuri si borduri. E vremea aceea din an in care se pare ca e cazul sa imi indrept atentia catre curte si sa uit de perne decorative (subiect de iarna… :) )

Martie nici macar nu e aici, dar am impresia ca incepe vara. De vreo doua saptamani s-a facut cald, florile au inceput sa creasca, tufele sa inmugureasca, copacii la fel. Sunt complet derutata, dar nu ma plang.

Asa ca, daca timpul o tine tot asa, s-ar putea sa abandonez toate celelalte proiecte si sa imi pun lopata la lucru.

:) :) :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>