Cum sa cosi paiete – 4 metode

Paietele sunt genul acela de detaliu care iti da surprinzatoare conflicte interne. Sunt simple – un cerculet cu o gaura in mijloc. Dar e tocmai simplitatea lor cea care iti da batai de cap.

Prima data cand am cusut paiete, am ajuns fara probleme aici.

paiete-first

Apoi m-am impotmolit.

Obisnuita sa cos nasturi, nu vedeam nici o optiune pentru urmatoarea mea impunsatura cu acul. Repede-inainte cativa ani. Am promis ca am sa scriu despre cum sa rezolvi dilema aceasta (in caz ca te-ai lovit si tu de ea) si cum sa cosi paiete.

Ca orice lucru simplu, paietele iti pot complica viata mai mult decat te astepti, asa ca pot fi cusute in mai mult de un singur fel. Iata mai jos cateva exemple. (Daca e bine sa folosesti ata de culoarea paietelor pentru ca aceasta sa fie mai putin evidenta, am folosit mai jos ata intr-o culoare contrastanta, ca sa vezi mai bine pe unde am purtat-o.)

1. O SINGURA CUSATURA

Cel mai simplu mod de a coase paiete implica o singura cusatura. E metoda perfecta atunci cand vrei sa cosi paiete in linie.

Iata tot procesul. Dupa ce ai insirat paieta pe ata, du acul la marginea paietei, apoi scoate-l doar o idee mai departe, pentru urmatoarea paieta.

cum-sa-cosi-paiete

Dupa care o iei de la inceput. Frumusetea acestei metode e faptul ca cea de-a doua paieta acopera ata celei dintai.

paiete-cusute-in-linie

Daca vrei sa cosi fiecare paieta dintr-o singura miscare, combina toate elementele de mai sus.

coase-paiete-in-linie

2. MAI MULTE CUSATURI

Daca paietele tale au nevoie sa fie bine fixate (cele de pe haine, de pilda), e bine sa petreci mai mult timp asupra fiecarei paiete. E si mai bine (chiar daca nu necesar) daca folosesti ata “invizibila”, pentru ca o vei trece de mai multe ori peste suprafata paietei.

Imaginile de mai jos sunt doar o idee. Poti sa folosesti doua sau trei cusaturi, depinde cat de bine vrei sa fixezi paietele. Poti sa scoti acul de sub material prin orificiul paietei sau langa paieta. (Mie mi s-a parut mai usor sa o fac langa paieta.) Poti sa cosi paietele una langa alta sau sa le suprapui partial – daca vrei ca materialul sa nu se vada.

cum-se-cos-paietele

Ca sa fixezi inca si mai bine paietele, poti sa faci un nod pe spatele materialului din doua in doua sau din trei in trei paiete. Asta va tine restul paietelor in loc, daca una se rupe intamplator. Repeta pasul din stanga de doua ori ca sa obtii “nodul” din dreapta. (Veste buna: am taiat paieta vecina ca sa vad cum rezista nodul de mai jos. Mi-a trebuit o foarfeca sa pot desprinde paieta vecina.)

paiete-nod

Ori fa un nod simplu si treci la urmatoarea paieta.

nod-pe-spate-paiete

Daca preferi, poti sa faci cate un nod in spatele fiecarei paiete. E alegerea ta.

3. PAIETE SI MARGELE

O metoda ceva mai simpla e cea in care folosesti margele. Din pacate, n-am avut margele mai mici la indemana si a trebuit sa folosesc monstrii de mai jos, dar incearca sa iti imaginezi ceva mai delicat:)

Insira intai paieta, apoi margeaua pe ata. Intoarce-te cu acul la orificiul paietei si scoate-l mai departe acolo unde vrei sa cosi urmatoarea paieta. (In imaginile de mai jos, se poate ca reflectia atei pe suprafata paietei sa te deruteze. Tine doar minte ca ata nu trece peste suprafata paietei, ci se intoarce doar din varful margelei in orificiul paietei.)

cum-sa-cosi-paiete-cu-margele

4. SNUR DE PAIETE

Daca vrei sa iti usurezi existenta, poti folosi un snur de paiete care sa te scuteasca de cusut fiecare paieta in parte.

snur-de-paiete-aurii

( 🙂 Primavara asta ma pune pe joaca.)

Mai intai, pregateste snurul. Indeparteaza una sau doua paiete de la capatul snurului, apoi rasuceste atele ramase si lipeste-le pe spatele primei paiete. Poti folosi lipici pentru materiale textile, mai ales daca lucrezi pe o haina, dar, de dragul demonstratiei, eu am folosite eternul meu pistol de lipit cu care imi rezolv toate problemele:)

capat-snur-de-paiete

Si te alegi cu un snur gata de folosit, cu un capat curat.

sir-de-paiete

Mai departe nu trebuie decat sa cosi snurul asa cum cosi orice altceva pe suprafata unui material. Tot ce trebuie sa faci e ca la fiecare cusatura sa treci acul prin snurul de pe spatele paietelor.

cum-sa-cosi-snur-cu-paiete

Nu e neaparat nevoie sa treci acul prin dreptul fiecarei paiete. O cusatura la doua paiete sau chiar mai mult e de ajuns. Din nou, depide de cat de bine vrei sa fixezi paietele pe material.

sir-paiete

CATEVA SFATURI DE FINAL

Atunci cand vreau sa umplu un spatiu mic cu paiete, incep de obicei conturand forma si mergand in cerc pana umplu tot spatiul, asa cum am facut cu martisorul meu cu paiete. Asa e mai usor sa obtin o margine regulata.

paiete-cusute-pe-fetru

In plus, e mai simplu sa tai forma inainte de a-i aplica paietele. Daca incerci sa o tai dupa, te poti alege cu paiete rupte sau margini ciopartite.

Daca paietele tale sunt cusute pe o bucata de fetru, ca martisorul de mai sus, poti aplica la sfarsit inca o bucata de fetru pe spate pentru a acoperi cusaturile.

spate-fetru

Nu uita, foloseste ata in culoarea paietelor sau, si mai bine, ata invizibila. Si ca sa iti usurezi munca, poti trasa mai intai modelul pe materialul textil cu un creion sau marker, pentru ca apoi sa il acoperi cu paiete.

Cu paiete, posibilitatile sunt nelimitate. Am vazut, de pilda, bluze spectaculoase care pot fi reproduse usor daca iti cosi singura paietele. E intr-adevar o opera de rabdare, dar munca e relaxanta si o poti face in timpul unei conversatii cu o prietena sau al unei emisiuni la televizor.

In sfarsit, voi scrie in curand despre cateva perne pe care le poti face cu o pumn de paiete si un pic de rabdare. Si, in mod sigur, paietele isi vor gasi loc in planurile mele pentru ziua de Pasti. Care nici macar nu e departe:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *