Ziua a patra de Craciun – Brad din panglica decorativa

Fiindca sertarele mele gem de panglica (pe care nu incetez sa o reimprospatez cu role noi), materialul asta isi face intotdeauna loc printre proiectele mele de Craciun. In anii trecuti, am facut cativa brazi din panglica folosind doua metode: pentru prima, am infasurat panglica de jur imprejurul unui con de hartie si am botezat rezultatul brad decorativ; pentru a doua, m-am hotarat sa imi exersez rabdarea si sa lipesc crengutele una cate una. Nu mi-a trebuit multa rabdare, pentru ca, surprinzator, crengutele incep parca de la o vreme sa se lipeasca singure.

Bradutul de azi foloseste a doua metoda.

De multe ori, bradutii decorativi de Craciun sunt facuti din conuri de polistiren. Mie imi place insa sa pastrez lucrurile simple si sa ocolesc materialele care nu sunt neaparat necesare. De data asta, am descoperit ca ma pot descurca foarte bine cu o coala de hartie cartonata sau una de bloc de desen.

Drept pentru care am rulat coala intr-un con, am lipit-o cu banda adeziva si i-am taiat marginile de prisos de la baza ca sa termin cu un con perfect.

con-hartie

E drept ca metoda mea e o idee intamplatoare. Daca ai de gand sa faci mai multi braduti pe care ii vrei uniformi, nu e rau sa folosesti un compas. In functie de cat de inalt sau de lat vrei bradul, poti sa trasezi pe foaia de hartie arcuri de cerc ca mai jos. (Eu am desenat numai un arc pentru exemplificare – compasul meu era mult prea mic pentru cel cu centrul in x-ul din stanga sus.) Apoi taie hartia si ruleaz-o intr-un con.

cum-se-face-con-hartie

Depinde de ce metoda folosesti, vei sfarsi cu conuri mai mici sau mai mari.

conuri-hartie-cartonata

Dar sa ne intoarcem la conul nostru. Pentru crengute, am folosit o rola de panglica de latime mijlocie, de aproximativ 2 cm, pe care am taiat-o in bucati lungi de 8 cm. Sunt convinsa ca panglicile mai subtiri sau mai groase au si ele farmecul lor, dar latimea asta a functionat pentru mine.

cum-sa-faci-brad-craciun-panglica

Am folosit ciocanul de lipit ca sa transform fiecare bucata de panglica intr-una cu bucla.

bucle-panglica-brad-craciun

Ca sa imi fie mai simplu sa manuiesc conul de hartie, l-am asezat pe un suport de lumanari cu ajutorul unei role de carton pentru panglica.

suport-brad-decorativ-craciun

Si am inceput sa lipesc buclele din panglica. Mai intai randul de la baza, pe care l-am lasat sa depaseasca generos buza conului, apoi randurile de mai sus, suprapuse o idee.

bradut-decorativ-panglica

Am continuat cu randuri de panglica pana cand am ajuns in varful conului.

brad-panglica-craciun

Dupa ultimul rand, am acoperit varful conului cu o bucata simpla de panglica.

cum-sa-faci-brad-decorativ-panglica

Pentru ca bradutul meu sa nu alunece de pe suportul de lumanari, am improvizat un disc cu care sa il fixez pe el, folosind o rola goala de carton si un dop de la o sticla de vin. Am strecurat dopul in suportul de lumanari – si bradutul meu n-a mai miscat.

suport-brad-rola-panglica

Si iata bradul meu nou-nout. Am avut nevoie de vreo 67 bucle, care inseamna cam vreo 5.5 m de panglica. Probabil ca am sa mai fac inca vreo 5-6 pentru masa de Craciun, in cazul in care nu ii schimb tematica pana peste vreo trei saptamani…

cum-sa-faci-brad-decorativ-din-panglica

Daca nu ai un suport disponibil pentru lumanari, poti sa folosesti in locul lui un pahar ori chiar o vaza mai ingusta. In cazul asta, nu ai nevoie de nici o rola de panglica – bradul va aluneca si se va fixa de unul singur pe buza paharului sau vazei.

Ori poti sa il folosesti fara suport – pe o masa, un raft sau o etajera – sau in grupuri care sa duca cu gandul la paduri de brazi. Spor la treaba si nu uita sa treci pe aici maine, pentru un alt proiect de Craciun!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *