Acum cateva saptamani am primit un cadou impachetat intr-un saculet adorabil facut din organza si legat cu panglica. Saculetul mi-a placut atat de mult incat a trebuit sa il desfac si sa invat cum se face. Apoi m-am gandit sa imi fac descoperirea publica, in caz ca ai nevoie de asa ceva – si mai ales ca se apropie Valentine’s Day.
Poti folosi saculetul pentru cadouri mici – o bijuterie, un sapun, un pumn de bomboane sau ciocolata, ori orice altceva incape intr-un saculet cat un pumn.
Pe scurt, iata cum l-am facut.
Am gasit in dulapul cu materiale o bucata de organza care am stiut, de cum l-am revazut, ca va ajunge saculete pentru cadouri.
Numai bine. Am trasat pe el cu creionul un cerc, folosind uneltele mele sofisticate de lucru:)
Cercul meu s-a intamplat sa aiba un diametru de 28-29 cm, dar la o a doua privire, l-as fi facut probabil o idee mai mare. Totul depinde insa de ce ai de gand sa asezi sa saculet.
Am taiat apoi cercul si mi-am spus ca poate e bine sa nu pun la bataie nici masina de cusut, nici rabdarea de a coase cu mana, nu de alta, dar stiu ca nu e o placere sa cosi materiale lucioase si alunecoase. In cerc.
Dar am un talent de a ma complica, asa ca m-am razgandit. Ca sa imi fie mai usor sa manuiesc materialul si ca sa nu il vad dezmembrandu-se sub ochii mei, am trecut intai foarte usor flacara unei brichete peste marginea cercului. Mi-a tremurat mana de cateva ori si flacara a mancat putin din material, dar saculetul asta iarta multe, asa ca am trecut mai departe.
Am cusut de jur imprejurul marginii o bucata de panglica. O panglica mai subtire ar fi aratat poate mai bine, dar asta am avut si cu asta am defilat.
Pana la urma, m-am ales cu un cerc de organza cu cateva deformitati si volanase involuntare. Asta nu e o problema pentru ca ceea urma sa devina gura saculetului se poate folosi de volanase si iregularitati.
Dupa ce am cu panglica, am facut sase taieturi in interiorul cercului, ca mai jos. Masuratorile sunt aproximative pentru ca taieturile le-am facut dupa ochi. Ideea e ca toate taieturile sa fie la distanta egala fata de marginea cercului si la aproximativ aceeasi distanta una de alta.
Ca sa imi usurez munca, am asezat mai intai cateva cerculete de hartie acolo unde trebuia sa fac taieturile. Asa mi-a fost mai usor sa le rearanjez si sa lucrez dupa ochi.
Apoi am venit randul panglicii. Am taiat doua fasii de panglica subtire de aproximativ 55-60 cm fiecare.
Am trecut apoi prima panglica prin cele sase taieturi. Panglica a trecut succesiv peste si pe sub material.
Am innodat capetele panglicii si le-am taiat frumos.
A facut acelasi lucru cu a doua panglica, cu singura diferenta ca am pastrat-o pe partea opusa a materialului, alternand cu prima panglica. Cu alte cuvinte, cand prima panglica trecea pe sub material, a doua trecea peste.
Am innodat si capetele acestei panglici.
Si saculetul e gata. Am asezat cateva bucati de sapun in mijlocul cercului, apoi mi-am strecurat mainile sub material, de amandoua partile si am tras panglica in parti opuse, strangand saculetul. Dupa care am adus panglicile in fata si am facut o funda mare.
Cam pe aici am invatat ca excesele de panglica nu sunt bune. Prea multa panglica inseamna funde prea mari. In mod ideal, panglica ar trebui sa formeze un cerc in mijlocul discului de organza, fara excese care sa se intinda intre doua taieturi, ceea ce nu s-a intamplat in cazul meu.
Dar nu face nimic. Cu saculetul legat, am taiat putin din panglica si am innodat-o din nou.
Cu toate imperfectiunile, gura saculetului arata foarte bine. Tot ce e ars, croit stramb sau cusut cu doua maini stangi se pierde in volanase.
Daca iti place sa imparti mici cadouri de Valentine’s Day, saculetul acesta, mai ales daca se intampla sa fie rosu, e numai bun pentru un pumn de bomboane sau ciocolata. Sau cosmetice care se pierd in plasele prea mari de cadouri.
Imi inchipui ca ar arata fantastic facut din material roz sau albastru deschis pentru un baby shower. Sau tivit cu ata argintie. Sau legat cu panglica neagra.
Si asa mai departe:)