Cu o intarziere de neiertat (dar explicabila), scriu doar acum despre masa noastra de Craciun, desi Craciunul s-a dus de mult. Am sa las toate explicatiile pe mai tarziu si am sa intru direct in subiect. Pe scurt, am avut doar vreo doua zile sa pregatesc masa si casa pentru Craciun, drept pentru care totul a semanat oarecum cu ce am facut anul trecut.
Cel putin in ce priveste culorile.
M-am hotarat insa sa nu complic lucrurile si sa raman la cromatica clasica, cu rosu, verde si alb. Iata cum a sfarsit masa noastra de Craciun, dintr-o privire – si doar la lumina lumanarilor.
Aceleasi farfurii decorative rosii, aceleasi servetele din panza, aceleasi inele pentru servetele. Totul pe aceeasi fata de masa si servet in alb si rosu asezat in mijloc.
Si totusi, masa a fost alta. Daca am umplut spatiile goale dintre farfurii cu fulgii de zapada din carton argintiu din anii trecuti si am presarat masa cu lumanari asezate in suporturile mele vechi de sticla, restul decorului a fost nou.
In primul rand, am adaugat verdele la combinatia alb-rosu de anul trecut. Drept pentru care, am cumparat o crenguta artificial de brad, din plastic, pe care am taiat-o in bucatele. Bucatele pe care le-am spalat bine (ca tot ce asez pe farfurii) si le-am folosit impreuna cu inelele pentru servetele, pentru un plus de impact cromatic.
Restul decorului a fost improvizat. Am facut ce am facut si de Pasti – am lipit doua vaze cilindrice din sticla pe cate un suport pentru lumnari. Apoi le-am umplut cu globuri rosii si argintii de diferite marimi.
In mijloc, pe o farfurie din sticla lipita tot pe un suport pentru lumanari, am asezat un brad inalt de hartie, pe care l-am gasit nefolosit in cutiile mele cu decor.
Am adaugat niste suporturi cilindrice pentru lumnari, iar solnitele mele albe, in forma de ghinda au servit bine si pe post de decor.
Apoi am recurs la doua craciunite ca sa completez masa. De cate ori am nevoie de o scurtatura, florile ma ajuta. Nu dau niciodata gres.
Am continuat cu lampa de deasupra mesei, care intotdeauna trece prin tratamentul de infrumusetare inainte de Craciun. De obicei atarn de ea globuri la diferite inaltimi, dar anul acesta, pentru ca am dezvoltat o obsesie noua si puternica pentru ghirlandele din margele, am insirat una de jur imprejurul ei. Candelabru ad-hoc. Si nici macar nu a fost greu.
Pe spatele fiecarui scaun, am legat cate o coronita din brad artificial. Am facut coronitele astea foarte repede, dintr-o ghirlanda lunga, pe care am taiat-o in bucati, am indoit-o in forma de cerc si am legat-o cu panglica. Am sa descriu tot procesul intr-un articol viitor.
Anul acesta, fiindca asteptam si o mana de copii sa ne calce pragul, am pregatit o masa speciala pentru ei. Aceleasi culori – rosu, verde si alb – dar o tenta ceva mai jucausa.
De data asta, am folosit servetele albe de hartie, pe care am asezat cate un Christmas cracker. Pentru ca am mai folosit asa ceva si anii trecuti, copiii deja stiu ce sa faca. Doi copii trag de cate un capat al fiecarui cracker, lucru care se termina cu zgomot, pentru ca inauntru se ascunde o pocnitoare. Anul acesta, au gasit doar cate un abtibild in fiecare cracker.
In dreptul fiecarei farfurii, am asezat cate o cutie de plastic imbracata in spiridus, ren sau mos Craciun, si pe care am umplut-o cu bomboane de menta in dungi albe si rosii.
Am improvizat piesa din centrul mesei dintr-o tavita rosie de lemn care statea intr-un dulap degeaba, in care am asezat o bucata de beteala verde si cateva globuri rosii si argintii.
Bradutul din mijloc l-ai mai vazut in cateva randuri pe blogul asta. L-am facut acum cativa ani dintr-un con de hartie si un sul de panglica, si arata atat de bine incat ma trezesc ca il scot de la naftalina si il folosesc in fiecare an.
Am completat masa copiilor cu niste prajituri de ciocolata in forma de braduti, pe care le-am cocotat pe betisoare. Prajiturile s-au topit de parca n-ar fi fost. Crema verde e scoasa direct din tub, fiindca nu am mai avut timp sa o fac singura.
Si am terminat cu doua boluri pline cu alune si bomboane de ciocolata si, pentru ca aveam nevoie de un pic de echilibru cromatic, cu un bradut din hartie rosie, din acelasi set cu cel de la masa adultilor. Bradutul ar fi trebuit sa stea in picioare, dar s-a rupt, asa ca l-am lasat sa se recupereze orizontal:)
Ca sa simplific lucrurile si sa evit haosul (nu am reusit in totalitate), am asezat numele copiilor pe spatele scaunelor. Semnele le-am facut repede din cateva bucati de hartie suprapuse si niste discuri de carton ramase de la proiectele trecute.
Ca sa ii conving pe copii sa manance tot, am asezat cateva cadouri mici in niste ciorapi de Craciun, pe care i-am legat de speteaza scaunelor. Cadourile au fost mai mult simbolice – creioane, sosete colorate in rosu si verde, ciocolata, carti de colorat – fiindca cele mari asteptau sub brad. Copiii n-au avut voie sa se uite ce au in ciorap inainte de a termina de mancat.
Raportez doar o proportie de 50% succes. Pe la mijlocul mesei, in timp ce adultii isi mancau inca friptura la cealalta masa, am auzit chiuituri inexplicabile venind de la masa copiilor si i-am surprins cu mainile in ciorapi…
Si fiindca am atins subiectul mancarii, am pregatit niste aperitive simple, care sa imi tina musafirii ocupati pana cand mancarea e gata. Au fost aperitivele mele obisnuite, cele pe care le fac deja ca pe banda rulanta, care nu imi iau prea mult timp si care am observat ca dispar cel mai repede de pe masa.
Ceea ce m-am straduit sa fac a fost insa sa le pastrez in limitele unei cromatici de Craciun (n-am putut evita galbenul:) si sa le aranjez in forma de braduti sau coronite, atat cat am putut.
Partea mea preferata din masa cu aperitive a fost insa coltul cu tacamuri. Am facut hainutele astea pentru pahare intr-un moment de pierdere a mintilor si, se pare, intr-o zi in care n-aveam nimic mai bun de facut.
Am facut hainutele din doar trei bucati de panglica – rosie, neagra si aurie. Putin inegale, dar am adaugat doua crengute de brad pe langa pahare si tot aranjamentul a aratat adorabil.
Cam atat despre masa. In ce priveste restul casei, trebuie sa spun ca bradul de anul acesta a iesit superb – mai bine decat in orice an. Pentru ca toata casa era plina de rosu, am ramas si acum la o combinatie de maro si alb, cu argintiul si auriul de rigoare. De data asta insa, am folosit numai beteala alba si am adaugat cateva randuri de ghirlanda cu margele aurii.
Bineinteles, mi-am pus la treaba trenuletul. Fiindca restul familiei trimisese deja cadourile ca sa evite incurcaturile in seara de Ajun, am asezat ce nu a mai incaput pe sub brad intr-un sac rosu care a dat pe afara. Apoi le-am spus copiilor ca Mos Craciun s-a impiedicat cand a venit – si si-a pierdut sacul pe drum. 🙂
Cred si acum ca diferenta dintre bradul de anul acesta si cei de anii trecuti a stat in ghirlanda de margele aurii. Margelele astea schimba complet aspectul bradului si il fac sa arate ca si cum ar fi pasit brusc in alta clasa sociala:)
Nici macar nu a fost nevoie de multe ghirlande. Doua au rezolvat treaba, pentru ca aveau fiecare vreo 10 metri. Chiar daca erau ieftine, dupa Craciun insa, am trecut pe la magazin si am cumparat un sac de margele la reducere. Anii viitori, margelele au sa atarne peste tot:)
In ce priveste semineul, singura diferenta dintre anul acesta si anul trecut sunt cei doi ciorapi din blanita si luminile. Care si-au facut debutul doar acum pentru ca le-am cumparat la inceputul anului, dupa Craciun, la reducere. Asta e strategia mea din fiecare an.
Am folosit aceleasi cutii imbracate in hartie de impachetat pe care le-am folosit si alta data.
De fapt, fiindca am avut foarte putin timp sa aranjez casa de Craciun intre doua calatorii la un capat si la altul al emisferei, mult din decorul meu a fost doar o reiterare a anilor trecuti. Cu cateva detalii extra. Ceea ce n-a fost rau deloc.
Bradutul din celalalt living room l-am impodobit tot in rosu si auriu, cu diferenta ca am adus in ecuatie si ghirlandele cu margele si ca am fost mai generoasa cu beteala si luminitele anul acesta (multumesc, Reduceri de 90% de Acum un An!)
La intrare, din lipsa de timp, am asezat renul pe care l-am cumparat tot la reducere si pe care l-am folosit drept model pentru caprioara mea data cu spray de vopsit. Tot aranjamentul a iesit putin cam exagerat, dar, ca sa il parafrazez pe Mark Twain ale carui cuvinte le pot adapta la decor, scuza-ma ca am folosit prea multe obiecte de decor, dar nu am avut destul timp ca sa folosesc putine…
Caprioara de care am vorbit am folosit-o in alt colt al casei, in fata unui alt brad din hartie urcat pe un pahar auriu asezat cu gura in jos. Tot in coltul asta, am improvizat cu cateva globuri rosii si cu doua bucati de panglica rosie si aurie in jurul ghiveciului meu cu flori.
In rest, am folosit ce am gasit prin cutii. Eternul meu Mos Craciun pe care l-am primit mostenire si o piramida de cutii din care am mancat toata ciocolata si pe care le-am pastrat pentru decor.
In dreapta, pe etajera cu carti si statuete, am aruncat in graba oglinda din agatatori de haine pe care am facut-o acum cateva luni si pe care o fundita aurie aproape ca s-a agatat de una singura. Am fost surprinsa de impactul pe care l-a avut toata combinatia asta improvizata.
Celelalte detalii decorative din jurul casei sunt nesemnificative. Am folosit doar ce am gasit prin cutii, fara sa am timp sa ma gandesc prea mult.
In final, a fost un Craciun superb. Imi place cand musafirii se plimba dintr-un colt in altul al casei, incercand sa gaseasca inca un detaliu decorativ pe care nu l-au observat. Am un plan intreg de astfel de detalii pentru anul viitor, cand voi calatori mai putin si voi impodobi mai mult.
Pentru ca asa imi place… 🙂