In acelasi spirit al sarbatorii de Halloween care m-a impins la facut panze de paianjen si degete din crenvusti, am sa iti arat astazi cum am facut un creier din gelatina, pe care l-am adaugat mesei mele improvizate din fata casei. E drept, am facut creierul doar pentru decor, dar a avut efectul scontat – de la amuzament la deruta.
Pe scurt, in fiecare an de Halloween, copiii din cartier, imbracati in costume, bat la usile vecinilor si cer dulciuri. In cateva randuri m-am amuzat la nebunie asteptandu-i cu o farfurie plina de ochi si creieri facuti din plastic si prefacandu-ma ca mananc. Anul acesta, mi-am spus ca am sa fac un creier ceva mai consistent. Si mai revoltator.
Pentru asta, am cumparat un bol de plastic in forma de creier, pe care l-am vazut ani la rand la magazin si pe care m-am hotarat in sfarsit sa il folosesc.
Am mai avut nevoie doar de cateva ingrediente simple. Ca o nota de avertizare, am tendinta sa aleg retetele cu cele mai putine ingrediente, pentru ca nu imi place sa ma complic.
Ingrediente
2 pachete gelatina cu aroma de piersici, pepene rosu sau capsuni, 85 g fiecare
1 cana lapte evaporat (oriunde intre 150 si 250 ml)
1 3/4 cana apa clocotita (~410 ml)
3/4 cana apa rece (175 ml)
Cateva note de inceput. Nu am incercat sa folosesc altceva decat lapte evaporat, deci experimentele mele in creieri de gelatina sunt limitate. Dar daca nu ai lapte evaporat, sunt convinsa ca poti sa faci creierul fara nici un adaos de lapte. Nu va avea culoarea mata data de lapte, dar consistenta va fi la fel de dezgustatoare. In cazul acesta, urmeaza doar instructiunile de pe pachetul de gelatina.
Am vazut retete in care laptele evaporat e inlocuit cu o combinatie de smantana si iaurt si imi inchipui ca numai chiar inlocuind o mica parte din apa cu lapte va lua din transparenta gelatinei indeajuns ca sa obtii rezultatul scontat. Unele retete avertizeaza impotriva grasimii din lapte si cer lapte evaporat redus sau fara grasime, ca sa nu se coaguleze. Dar eu n-am avut problema asta, desi am folosit lapte gras.
In ce priveste cantitatile de apa si lapte, am observat ca si ele variaza de la o reteta la alta. Unele adauga mai mult sau mai putin lapte, altele cer mai multa sau mai putina apa. Am tras concluzia ca, atat timp cat inlocuiesti parte din apa ceruta in indicatiile de pe cutiile cu gelatina (sa zicem un sfert din ea) cu lapte evaporat (ori orice alta varianta de lapte), totul va fi bine. Sper sa am dreptate:)
Pe scurt, desi am avut timp sa incerc doar un singur creier, se pare ca reteta asta iarta multe, iar rezultatul se reduce la mici variatii in consistenta sau culoarea produsului final.
In sfarsit, daca nu gasesti gelatina cu aroma de piersici sau pepene, poti sa folosesti gelatina neutra si sa ii adaugi cateva picaturi de colorant rosu pentru mancare.
Si iata ce ai de facut.
Proces
1. Varsa continutul gelatinei intr-un bol.
2. Adauga apa clocotita si amesteca bine pentru vreo 2 minute, pana cand continutul e omogenizat.
3. Adauga apa rece si amesteca.
4. Adauga laptele evaporat si amesteca.
Inainte de a turna toata combinatia in forma de plastic, indeparteaza spuma, daca te-ai ales cu asa ceva. Si inca o nota foarte importanta. Inainte de a folosi forma, unge-o cu ulei prin toate colturile, pentru ca gelatina sa iasa usor din forma la sfarsitul procesului.
Toarna lichidul in forma de plastic si asaza forma in frigider pentru vreo 4-5 ore. Si mai bine, las-o peste noapte. Eu am asezat bolul de plastic intr-un alt bol, ca sa nu ma aleg cu creieri imprastiati prin tot frigiderul:)
Combinatia mea nu a umplut tot bolul de plastic, pentru ca, din motive de evitat accidente prin frigider, am ales sa raman la ceva distanta de marginile lui. Daca vrei un creier ceva mai inalt, poti sa folosesti 3 pachete de gelatina in loc de doua si sa ajustezi cantitatea de apa si lapte.
Peste cateva ore, am scuturat un pic forma pana cand am vazut creierul desprinzandu-se din carcasa (mua ha ha!), am asezat un platou peste gura formei si am rasturnat creierul pe platou.
Fotografiat de aproape, creierul de gelatina are ceva imperfectiuni, dar adevarul e ca in realitate sunt greu de observat. Platoul asta mi-a folosit de minune pentru decorul mesei mele de Halloween – dar despre asta am sa iti spun in articolul urmator.