Daca e vara, e spray de vopsit… Am asteptat mai mult de doua luni ca sa pot sa incep mini-proiectul pentru care aveam deja toate materialele. De fapt, am cumparat galetica de mai jos imediat dupa Pasti, la reducerile de 90%, cand magazinul incerca sa se scape de ele.
Galetica era predestinata sa fie container pentru vanatoarea de oua, dar eu m-am asezat de-a curmezisul destinului si mi-am spus ca va deveni unul pentru flori.
Intotdeauna am nevoie de containere de flori, pentru ca nu imi plac cele din plastic in care plantele vin de la magazin. Nu imi place nici sa imi insir florile pe podea, asa ca tot ce arata, chiar si pe departe, ca un posibil container sau suport pentru flori vine acasa cu mine.
Galetica de mai sus nu isi merita diminutivul. Era o galeata mare, care se apropia de dimensiunile uneia normale. Culorile insa erau atroce, iar design-ul imposibil de folosit. Dar costa 80 de centi, ceea ce in termeni vagi romanesti ar fi in jur de 3 lei. Asa ca am cumparat trei, ca sa imi ajunga si pentru experimente:)
Iar experimentul s-a conturat ceva mai clar cand am zarit ghivecele acestea de flori intr-un magazin.
Fiindca albul si culorile metalizate imi sunt aproape de inima, am stiut imediat ca mi-am gasit design-ul. Am venit acasa si am inceput sa imi imbrac galetica in banda adeziva pentru zugravit, cu care am acoperit bordura de sus si de jos a galetii.
Asta pentru ca bordurile erau deja aurii si nu voiam sa stric ceea ce era deja perfect.
Apoi am acoperit cu banda sau cu o bucata de punga de plastic toate locurile in care nu voiam sa ajunga vopseaua. Poate ca nu era necesar sa acopar chiar totul, pentru ca galetica urma probabil sa stea la vopsit cu gura in jos. Dar am invatat de mult ca succesul unui proiect sta in detaliile pregatirii.
Si mi-am spus ca nu stii niciodata cum trebuie sa invarti galeata ca sa strecori vopseaua prin toate colturile.
Si a urmat vopsitul. Am ales o vopsea alba semi-lucioasa. (Ca sa fiu sincera, m-a ales ea pe mine, pentru ca era singura vopsea alba care imi mai ramasese.) A fost nevoie de mai multe straturi, pentru ca popicele si mingile de fotbal nu se dadeau disparute usor. Nu m-am chinuit prea tare sa vopsesc marginea de sus si jos a galetii, pentru ca aceea urma sa fie acoperita cu vopsea aurie.
In fiecare an trebuie sa reinvat lectia cu “straturi multe si subtiri”. Pentru ca nu am rabdare, am tendinta sa dau cu spray in straturi prea groase, ceea ce face ca vopseaua sa se prelinga in jos si sa lase urme urate.
Fiindca mi s-a intamplat si de data asta, am asteptat pana stratul vinovat s-a uscat, apoi am folosit hartie abraziva ca sa nivelez suprafata galetii. Am curatat galeata din nou cu un servetel umed, am lasat-o sa se zvante si am reaplicat vopseaua in straturi mai subtiri.
Dupa cateva ore de asteptat intre straturi, am adus galetica in casa si m-am apucat de lipit alte benzi, de data asta pe suprafetele pe care nu le voiam aurii.
Pentru ca am invatat intr-un alt proiect cat e de greu sa pastrezi liniile drepte cand nu ai de-a face cu un cilindru perfect, am masurat distanta de la buza galetii pana unde intentionam sa las auriul sa se intinda – si am facut semne din loc in loc cu un creion. Apoi m-am folosit de semne ca sa lipesc banda in jurul galetii.
Am repetat procesul la baza galetii. Apoi am acoperit partea din mijloc cu banda pentru zugravit si am folosit spray auriu ca sa vopsesc partile ramase descoperite.
Dupa ce vopseaua s-a uscat, a urmat partea cea mai placuta. Am dezlipit benzile adezive si am ramas cu un container pentru flori in alb si auriu.
Am controlat noul meu ghiveci pe toate partile ca sa descopar eventualele greseli. De obicei le repar cu o pensula si un pic de vopsea care trece pentru inceput din spray in capac.
Dupa ce am masurat ghiveciul din ochi, mi-am spus ca poate as fi putut sa aplic si un strat transparent la final, ca sa ii dau un pic de luciu. Dar detaliul nu e atat de important. Containerul imi place. 🙂
Si iata transformarea:)