Ziua a noua de Craciun – Bradut din panza

Fiecare familie are oaia ei neagra si fiecare serie de proiecte unul care lasa de dorit. Daca cele mai multe dintre proiectele mele de Craciun au iesit mai bine decat ma asteptam, bradul meu din panza m-a lasat cu ceva nostalgii pentru ce-ar fi putut sa fie.

Ideea imi place grozav si am sa o mai pun in practica de indata ce am putin timp. Dar bradul de mai jos s-a incapatanat sa se opreasca la un metru de linia de sosire din toate punctele de vedere – de la culori pana la dimensiuni.

Dar sa o luam pe indelete.

Ti-am mai povestit ca ma topesc sa ma plimb la inceputul sezonului (fie el de vara sau de iarna) prin magazinele de decor si sa dau cu ochii pentru prima data de colectiile noi. Mai tarziu, tind sa ma obisnuiesc cu ele si acelasi decor incepe sa se piarda in fundal. Dar prima intalnire cu el ma face intotdeauna sa sar de la un raft la altul cu ochii  mari si pulsul aceelerat, fara sa stiu la ce sa ma uit prima data.

Intr-unul din aceste prime expeditii m-am intalnit cu sirul de braduti de mai jos. Cei din mijloc m-au facut sa ma intreb din nou de ce nu m-am gandit mai devreme la asta.

decor-forma-brad-material-textil

E drept ca bradutii erau mult prea colorati pentru gusturile mele. Nu garantez ce se va intampla in anii care vin, dar deocamdata nu sunt pregatita pentru un Craciun in roz si mov.

Prin urmare, m-am gandit sa incerc acelasi bradut, dar o idee mai apropiat de gusturile mele cromatice. Plus, bradutul asta era o ocazie excelenta de a-mi folosi resturile de material care imi umpleau deja o cutie intreaga. Asa ca am plonjat in cutie si am ales intr-un sfarsit doua bucati de material intr-un bej pal.

material-textil-bradut-craciun

Inainte de a ma apuca de treaba, am facut un sablon in forma de bradut din doua coli de hartie pe care le-am indoit in jumatate. Am desenat apoi pe una din fete un triunghi cu inaltimea bradutului de  care am avut nevoie si jumatate din latimea lui.

E o idee buna ca, inainte de a trece la facut tiparul, sa tai cateva hartii experimentale in forma de brad ca sa te poti hotari asupra dimensiunilor – mai ales cand vrei sa ii pastrezi proportiile potrivite cu cele ale suportului pe care urmeaza sa le asezi. Bineinteles, cu cat bradutul e mai mare, cu atat e mai usor de cusut. Al meu a sfarsit cu o inaltime aproximativa de 17 cm si o baza de 14 cm, deci triunghiul de jos a avut dimensiunile de 17 cm x 7 cm.

Dupa ce am taiat cele doua coli de hartie, m-am ales cu doi braduti pe care i-am lipit unul de altul cu banda adeziva si am terminat cu tiparul final.

tipar-pentru-brad-panza

(Daca vrei, poti sa lasi o idee mai mult spatiu intre cele doua bucati de hartie, pentru cusatura de mai tarziu – care urmeaza sa treaca prin centrul tiparului. Vei vedea mai tarziu despre ce vorbesc:)

Dupa care m-am intors la material. Stiam ca am nevoie de o bucata dreptunghiulara de material textil cu o banda orizontala pe mijloc. Ca sa imi fac viata mai usoara, in loc sa tai si sa croiesc, am indoit materialul mai ingust si l-am potrivit de-a lungul bucatii mai mari de material. Folosind tiparul din hartie, am avut grija sa ma asigur ca banda ingusta trece prin centrul bradului meu (mai ales ca nu vreau sa sfarsesc cu prea multe cusaturi prin colturi).

cum-sa-faci-brad-craciun-din-panza

Desigur, exista alte modalitati de a irosi mai putin material pentru banda din mijloc – de pilda, sa folosesti tiparul pentru a taia doar primul material si sa tai doar la sfarsit banda centrala. Dar eu am ales, ca de obicei, modalitatea cea mai simpla. Cutia cu resturi imi dadea pe-afara.

Si am trecut la cusut… Linii drepte. 🙂

bradut-decorativ-panza

Folosind tiparul de hartie, am taiat apoi materialul. Am incercat sa fiu generoasa cu marginile. La o a doua privire, n-ar fi fost rau sa pastrez o bordura si mai lata.

tipar-brad-craciun-panza

Am gasit in cutiile mele cateva borduri decorative care mi s-au parut ca s-ar potrivi cu materialul (am vrut ceva rustic combinat cu ceva auriu). Din pacate, erau un pic cam subtiri…

borduri-ornamentale-cusut

Asa ca le-am combinat. Am cusut mai intai bordura cu flori pe marginea benzii centrale…

bordura-ornamentala-bradut-craciun

Apoi bordura decorativa cu ochiuri…

bordura-decorativa-brad-craciun-panza

Si, in sfarsit, bordura aurie undeva intre cele doua.

bordura-decorativa-bradut-craciun

In sfarsit, am indoit materialul si l-am cusut pe margini, ca in imaginea din stanga. Cusatura de la dreapta a fost doar ca sa ma aleg cu margini uniforme. Bineinteles ca am lasat cativa centimetri necusuti la baza, prin care sa strecor mai tarziu vatelina. Am taiat un pic din colturile materialului inainte de a incepe sa il cos, ca sa nu sfarsesc cu gramezi inestetice pe la colturi.

cum-sa-cosi-brad-decorativ-craciun-panza

Am intors materialul si am umplut bradutul cu vatelina. Apoi am folosit un betisor pentru trunchi si am cusut bradutul la baza.

brad-decorativ-craciun-panza

Pentru trunchiul unui astfel de bradut poti sa folosesti ce ai la indemana. Un betisor de inghetata, unul pentru frigarui, chiar o mina folosita de pix pe care o poti inveli intr-un pic de panglica. Bradutul e foarte usor si nu are nevoie de suport solid. As fi putut sa vopsesc betisorul in auriu sau sa il infasor in sfoara, dar in cele din urma am ales sa nu ma mai complic.

In ce priveste suportul, as fi putut sa folosesc o bobina din lemn pentru ata, ca bradutul din magazin. Dar asta insemna sa folosesc masina de gaurit, iar in garaj era prea frig:) Asa ca am avut de ales intre doua metode mai simple.

Pentru prima, am umplut un pahar cu vatelina si am decorat paharul cu bordura aurie care mi-a ramas. Gata in doua minute.

brad-decorativ-panza

Cand trece Craciunul, vatelina poate lua calea altor proiecte, iar bradutul ia mai putin loc in cutia cu ornamente.

bradut-panza-decor-masa-craciun

Pentru a doua metoda, am cautat o bucata de carton in cutiile mele cu materiale. Am desenat pe ea 6 patrate (la o a doua privire, niste patrate mai mici n-ar fi stricat), am facut un orificiu in mijlocul patratului din centru, apoi am indoit cartonul in forma de cutie. Am lipit cutia cu banda adeziva, fara sa imi fac probleme cum arata, pentru ca am invelit-o apoi in hartie de impachetat.

cum-sa-faci-o-cutie

Am strecurat trunchiul copacului prin orificiul cutiei, l-am fixat cu un pic de lipici cald (poti sa folosesti banda adeziva), apoi am legat o fundita la baza bradului.

Daca bradul ar fi fost mai mare, as fi putut sa folosesc o piatra in cutie, ca sa tina suportul in picioare.

cum-sa-faci-suport-brad

Si am terminat cu un bradut cocotat pe o cutie de cadouri. Mi-ar fi placut ca baza cutiei sa mai mica, dar am sa tin asta minte pentru data viitoare. Imi imaginez ca ar fi fost mai buna o latura a patratului undeva intre jumatate si trei sferturi din baza bradutului.

brad-decorativ-craciun-suport

Un astfel de bradut e perfect atunci cand vrei sa decorezi un colt de mobila sau o masa festiva. Daca sari peste betisor si folosesti o agatatoare din panglica in varf, poti sa il asezi in pomul de Craciun. Iar daca faci unul mai mare, poti sa il folosesti pe post de brad de Craciun. Ca de obicei, totul tine de calitatea materialului.

brad-suport-craciun

Si, vorbind de material, data viitoare cand voi atenta la un astfel de proiect, voi folosi culori mai puternice, poate rosu sau verde cu bordura aurie, ca in cazul fustei pentru bradul de Craciun. Bejul mi-a placut dar, cum aveam de gand sa asez bradutul pe o masa in mijlocul cadourilor, a devenit brusc cam sters.

Dar cat se mestereste, se invata. Vino maine inapoi pentru cel mai nostim proiect de Craciun de anul acesta. Am ras si am plans peste el, dar a iesit asa cum mi l-am imaginat. Sau mai bine.

Pe maine!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *