Prima petrecere de vara: idei simple pentru aperitive

Am avut de curand oaspeti la un gratar – prima petrecere in aer liber din anul acesta. Vremea a fost perfecta – undeva pe la granita dintre primavara si vara, numai buna ca sa te tolanesti ca o pisica la soare, cu o farfurie in fata.

Trebuie sa recunosc ca iubitul meu sot e de obicei cel care se ocupa de felul principal atunci cand avem oaspeti. Gateste mai bine decat mine (sa-mi fie rusine ca o spun fara rusine!) si, in plus, gratarul e regatul lui. Mie imi raman de facut aperitivele si desertul. Nu mi-a luat mult sa ma prind ca afacerea a iesit prost pentru mine. Daca pot sa arunc in cuptor un fel principal de mancare si sa uit de el pentru o ora, imi ia o zi intreaga sa pigulesc aperitive pentru o armata de oaspeti.

Dar zarurile au fost aruncate… 🙁

Dupa cativa ani in care am incercat tot felul de aperitive, am rafinat lista la doar 4-5 care am observat ca dispar de indata ce le asez pe masa. In plus, imi iau mai putin timp si sunt si cel mai usor de facut.

Iar “usor” e esential cand iti calca pragul o duzina de guri flamande.

Iata aici aperitivele, in caz ca ai vreodata nevoie de inspiratie…

Role cu merisoare si ceapa verde

Am gasit reteta pe internet si le-am incercat intr-o zi in care ideile imi secasera – si timpul la fel. De atunci mi se cer de cate ori mergem in vizita, sunt asteptate de cate ori avem musafiri, au ajuns de mult un subiect de conversatie, iar la ultima petrecere am avut placerea sa aud o prietena spunand sotului ei in timp ce arata cu o mana entuziasta catre role: “Uite, John, rolele tale preferate!”

Nimic mai placut pentru urechile unei gazde.

role-merisoare

Pentru role e nevoie doar de 4 ingrediente.

  • crema de branza (eu folosesc Philadelphia)
  • ceapa verde
  • merisoare uscate
  • tortillas din faina

Combinatia dintre ceapa si merisoare e suprinzator de buna. Am incetat de mult sa mai masor ingredientele, dar sunt generoasa cu merisoarele, pentru ca imi plac rolele ceva mai dulci. Pentru un pachet de branza de 250 de grame, adaug probabil 2-3 bucati de ceapa verde taiate marunt si poate vreo doi pumni de merisoare uscate, pe care le tai la randul lor in bucati mai mici. Amestec totul si intind combinatia pe o foaie de tortilla. Rulez foile de tortilla, le tai capetele ca sa obtin role perfect cilindrice, apoi invelesc rolele in celofan si le las in frigider. Inainte de a le servi, le tai in felii de un centimetru latime.

Guacomole

Nu inteleg pasiunea pentru guacomole, dar tot restul lumii pare innebunita dupa el, asa ca il fac de cate ori am ocazia. Mi se spune ca e foarte gustos. Nu pricep nici de ce toata lumea se mira cand afla ca e facut de mine, fiindca e jenant de usor de facut. Dar folosesc ocazia sa ma bat cu pumnii in piept.

guacomole

Pentru guacomole ai nevoie de urmatoarele ingrediente, pe care le amesteci dupa gustul tau:

  • avocado
  • ceapa
  • lamaie
  • ardei iute (o idee)
  • sare
  • un pic de usturoi tocat sau praf de usturoi

Reteta de guacomole poate deveni complicata, dar eu am arareori rabdare cu mai mult de 5-6 ingrediente. Bucatile de avocado le fac piure cu o furculita, apoi adaug ceapa tocata (cam o jumatate de ceapa mica la un avocado), sare, lamaie (adaugata cu generozitate, taie un pic din grasimea fructului), praf de usturoi si ardei iute, dupa gust. Amestec – si gata. Guacomole e excelent servit cu chipsuri din tortilla.

Cu aceasta ultima ocazie nu m-am putut opri si, cand ne-am tranferat cu totii in curte la soare, am servit putin guacomole intr-o cutie de icre pe care am pastrat-o din calatoriile mele prin Romania.

guacomole-crap

Mai e nevoie sa explic de ce musafirii au facut ochii mari? (Daca e nevoie, te rog cauta aici traducerea. Eu ma jenez sa mai dezvolt subiectul).

Ne place sa ne tratam musafirii cu demnitate, mi s-a spus 🙂

In alta ordine de idei, mie imi place sa mananc avocado in alta forma. Amestecat cu un indulcitor lichid si cu un pic de cacao, e absolut fenomenal ca o varianta sanatoasa a budincii din magazin.

Dar despre asta cu alta ocazie.

Oua umplute

oua-umplute1

Nu am pretentia ca spun nimic nou aici, dar ouale umplute nu lipsesc niciodata din lista aperitivelor mele. Singura diferenta e ca le-am simplificat la maximum. Iata aici ingredientele:

  • oua
  • maioneza
  • mustar
  • sare
  • piper
  • paprika

Amestec galbenusurile de oua fierte cu maioneza, mustar, sare si piper, apoi umplu jumatatile de oua. Adaug un pic de paprika la urma doar pentru aspect. Aperitivele dispar de parca n-ar fi.

oua-umplute

Stiu toata povestea cu sosul din smantana, castravetii murati, pateul de ficat si asa mai departe. Chiar daca ma dau in vant dupa ouale umplute facute dupa traditia romaneasca, am observat ca americanii o prefera pe cea simpla. In plus, sunt putin cam sensibili la subiectul ficatului. (Corectare: Presupun ca americanii o prefera pe cea simpla, pentru ca nu le-am oferit musafirilor mei niciodata alternativa. Poate intr-o zi.)

De Pasti, daca am rabdare si timp, pregatesc ouale in forma de puisori. Ceva in genul acesta (nu am o poza mai buna, si puisorii au plecat de mult catre o lume  mai buna):

oua-puisori-3

Ii vezi acolo, in mijloc, intre rolele cu sunca si nu-mai-tin-minte-ce-am-insirat-pe-niste-betigase? Asta era pe vremea cand inca experimentam cu aperitivele. Se pare ca betigasele nu au fost promovate pe lista permanenta.

Sa incercam mai de aproape:

oua-puisori-2

Trebuie sa recunosc ca puisorii astia nu sunt tocmai floare la ureche. Asa ca prefer sa ma rezum la ouale umplute clasice. Nici nu ma mai straduiesc sa le finisez aspectul, dau toata libertatea pastei cu maioneza sa se desfasoare in voie. Oricum aperitivul nu supravietuieste pentru mai mult de un sfert de ora.

Si fiindca tot a venit vorba de ele…

Role de sunca cu branza si castraveti murati

Nu am o poza mai buna cu aperitivul acesta, asa ca am sa ii subliniez prezenta in poza de mai jos.

role-sunca

De obicei prefer sa nu fac mai mult de un aperitiv cu un singur ingredient principal (in cazul acesta, crema de branza pe care am folosit-o pentru rolele cu merisoare de mai sus), dar totul se iarta daca se prepara cu sunca. 🙂

Procesul e simplu. Intinde crema de branza pe o felie de sunca, asaza in mijloc o felie subtire de castravete murat, ruleaza-ti opera, apoi taie rola in bucati mai mici. Sfarsit.

Fiindca sunt obsedata de panglica si leg tot ce imi iese in cale, imi place sa leg la sfarsit fiecare rola cu un fir de ceapa verde. Nu mai stiu daca ideea mi-a venit din senin sau am vazut-o pe undeva, dar detaliul cu ceapa verde l-am folosit prima data pentru masa de Craciun, cand am facut toate aperitivele sa arate ca niste cadouri.

In general, barbatii sunt cei cara ataca farfuria cu sunca primii. Sunca nu are nici o sansa.

Brie cu struguri

OK, asta e aperitivul meu preferat. Pot sa mananc branza brie dimineata, la amiaza si seara.

(Ceea ce de fapt si fac.) Poftim? Poftim? Ati auzit ceva?

branza-brie

Nu ma topesc dupa biscuiti, dar unora le plac. Saptamana trecuta am aruncat in ecuatie si cativa struguri si, fiindca sunt partenerul perfect pentru branza brie, cateva nuci si alune.

brie-nuci

Fructe tavalite in ciocolata

Cam atat despre aperitivele facute in graba. Saptamana trecuta am adaugat inca ceva la masa aperitivelor – cativa pumni de capsuni pentru care am topit niste ciocolata. O lumanare sub vasul de ciocolata – si musafirii si-au facut singuri desertul!

Stiu, nu tocmai un aperitiv, dar asta e frumusetea varstei adulte. Sa mananci ciocolata inaunte de masa. 🙂

capsuni-ciocolata

ciocolata

Daca tot am vorbit despre masa de saptamana trecuta, am sa epuizez subiectul si am sa folosesc ocazia pentru inca doua retete… Iata ce a ajuns pe masa noastra pentru felul principal.

pui

zucchini

salata-fructe

Bineinteles, nu a lipsit salata de cartofi. Dar am facut cateva poze numai dupa ce oaspetii au plecat pe la casele lor, asa ca n-a mai prea ramas nimic de fotografiat.

Am sa consemnez pentru posteritate si ultimele doua retete – si ele simple, pentru ca asta e ideea. (Esti pe cont propriu la pui:)

Zucchini cu branza parmesan

aperitiv-zucchini

Ar putea foarte bine servi si ca aperitiv, dar sunt mai buni calzi, iar ultimul lucru pe care vreau sa il fac cand am musafiri e sa imi bat capul pe langa cuptor.

Ai nevoie doar de atat:

  • zucchini
  • branza parmesan rasa fin
  • unt
  • sare
  • piper

Tai felii de zucchini, le ungi cu unt, apoi adaugi peste ele o combinatie de branza parmesan cu sare si piper dupa cum iti spune gustul. Le asezi pe gratar sau in cuptor pana devin moi (nu ia mult timp), apoi le scoti, le mananci si iti lingi degetele.

Fruit fluff

Fara sa fac pe specialistul in etimologie culinara, banuiesc ca asta e o creatie americana, pentru simplul  motiv ca aici e singurul loc unde am mancat fruit fluff. Nu stiu cum sa il traduc – puf de fructe? Din lipsa de alternativa, asa sa ii ramana numele.

puf-fructe

Pentru puful de fructe ai nevoie de:

  • 1 lingurita de otet
  • 1 lingurita de zahar
  • 500 ml smantana dulce
  • 1 cutie mare de fructe in suc  (un amestec care sa contina struguri, cirese si ananas e perfect)
  • 1 punga (250-300g) de marshmallows (bezele moi)

Dupa ce s-au incalzit, amesteca lingurita de otet si cea de zahar pe foc pentru inca un minut. (Daca cineva pricepe pasul asta, va rog sa mi-l explicati si mie! Pana atunci, ma conformez fara sa pricep.)

Bate smantana dulce pana se face frisca si poti sa o sculptezi:) Intr-un alt bol amesteca fructele scurse de suc, combinatia de zahar si otet si punga de marshmallows. Apoi adauga frisca si amesteca usor. Nu amesteca prea mult fiindca vrei ca fructele si bucatile de marshmallows sa raman intacte.

Vei avea nevoie de un bol mare fiindca te alegi cu destul fruit fluff pentru o duzina de oameni. E foarte important sa il lasi in frigider pentru o noapte ca toate aromele sa se amestece. A doua zi e absolut delicios de unul singur si pe langa felul principal de mancare.

In incheiere, trebuie sa iti arat cu ce au plecat musafirii acasa. Am facut cateva briose cu morcovi si cu crema de branza. Au iesit tare dragute. Cel putin dupa standardele mele.

briose-morcovi

briose-crema-branza

 

cutie-briose

Amintiri, amintiri…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *