decor-pe-bat-f

In cautarea inspiratiei – Decor pe bat

Nu, asta nu e o expresie a iubirii mele pentru decor, desi, daca e sa fiu sincera, mi-e drag de sa il mananc pe bat.

Dar e vorba despre multimea de obiecte cu picior care au aparut prin magazinele de decor ca ciupercile dupa ploaie. Scoici be bat, bete pe bat, stele pe bat – am vazut pana si cranii pe bat. Totul in numele decorului.

decor-ciudat-pe-bat

Practic, tot ce nu misca poate fi cocotat pe un bat si botezat decor. In ce ma priveste, imi place sa imi decorez casa cu obiecte care au ceva volum si inaltime, asa ca decorul pe bat e tocmai pe gustul meu.

In plus, daca esti genul priceput, conceptul deschide porti largi si generoase. Ai nevoie doar de un suport din lemn, de un bat sau o bagheta din lemn, si de un lipici bun care sa tina bine ce cateri pe el. Daca esti in cautare de idei cu privire la obiectele de catarat, inspira-te din cele de mai jos. Unele dintre aceste obiecte sunt mai greu de reprodus, dar foloseste-le ca o trambulina de pe care sa te avanti in explorarile tale creative.

Deci.

Decor de genul celui de mai jos a mai aparut pe blogul acesta, cu diferenta ca de data asta e la inaltime. Mie imi place versiunea aurie pe care am de gand sa o incerc dintr-o minge de polistiren si bete de frigarui. Totul tratat cu spray de vopsit.

decor-soare-pe-bat

Cum as putea numi obiectul de jos? Bete pe bat? Din capitolul “geometrie pe piedestal”, mi-a aparut de dupa un colt obiectul acesta ornamental. Arata mult mai bine in realitate, mai ales ca are accente aurii – unul din detaliile mele preferate. In cazul in care as prinde curajul sa ma arunc in analize geometrice, l-as putea poate reproduce cu bucati de lemn, vopsea si lipici.

bete-pe-bat

Si iata un alt specimen de decor ciudat pe bat. Imi sopteste deja minge de polistiren si fasii de hartie cartonata, plus cateva straturi de vopsea metalizata.

fasii-aurii-pe-bat

Am vorbit in multe randuri despre oglinzi in forma de soare, dar de data asta le urcam in varf de bat. Oglinda din stanga pare sa sugereze conuri din hartie cartonata, iar cea din dreapta sipci. Sau poti sa faci oglinda folosind metoda clamelor pentru haine.

soare-pe-bat

Si inca o ultima incursiune in corpuri ceresti sau in obiecte care le seamana. Pentru cel de mai jos, as folosi aceeasi minge de polistiren si aceleasi bete despre care am mai vorbit. Cu diferenta catorva bucati de metal sau hartie cartonata – in forma de lopatele sau de orice altceva preferi – care sa umple putin spatiul dintre raze.

soare-auriu-pe-bat

In ce priveste decorul marin, e mai greu de reprodus cu mainile personale. Dar iti ofera macar o sugestie daca te intrebi la ce ai putea sa folosesti scoicile aduse de la mare.

decor-marin-pe-bat

Si varianta metalizata a decorului de mare… Nu stiu sa identific creatura marina de mai jos, dar striatiile ma duc cu gandul la apa si vacanta.

decor-auriu-pe-bat

Am vazut odata cateva scoici mari, splendide, vopsite in auriu si folosite ca obiecte de decor presarate pe rafturi. Cocotate pe bete de proportii potrivite cu marimea lor, scoicile primesc insa si mai multa prestanta. Iata mai jos o idee. Scoica din dreapta, vopsita intr-o nuanta pala de auriu, are nevoie doar de o bagheta din lemn si o bucata de scandura ca sa poata fi reprodusa.

decor-metalizat-pe-bat

Nu am de gand sa incerc piesele de mai jos si nu am incercat inca sa imi explic cum le-as face daca totusi m-as hotari. Dar iti dau macar o idee despre virtutile arhitecturale ale oricarui obiect (sau incercare de obiect:) odata ce e asezat in varful unui bat. Care la randul lui e cocotat pe un suport mai mult sau mai putin impozant.

In paranteza fie spus, cel din stanga era imens, ceea ce imi place. Fiecare camera are nevoie de o piesa decorativa supradimensionata. Un astfel de obiect face spatiul sa para mai mare, atrage ochiul si da camerei un pic de prestanta si caracter.

pana-pe-bat

Pozele de mai jos le-ai mai vazut, dar se incadreaza perfect ideii de decor pe bat. Daca ai o bucata de lemn cu contururi interesante, o poti transforma in decor.

lemn-lacuit-pe-suport

Nu trebuie sa te rezumi la un singur bat. Doua sunt un act de generozitate (si echilibru). Ti-am mai facut cunostinta cu bucata spicuita de lemn de mai jos, dar nu ma pot satura de lemn auriu pe bat. Am sa imi fac si eu unul. Odata.

lemn-auriu-piedestal

Vezi? Ti-am spus ca am vazut si cranii pe bat. Celui din dreapta, e adevarat, ii lipseste batul, dar conceptul e acelasi. Cel din stanga a intrat la reduceri. Ma intreb de ce.

cranii-pe-bat

Ramele flotante nu au fost niciodata pe lista preferintelor mele. Mi se par, nu stiu cum, un pic accidentale. Prefer fotografiile inramate, carora nu li da ocazia de a face urechi de magar. Dar in functie de poza, material si preferinte personale, rama de mai jos ar putea transforma un colt gol in ceva frumos. Ma intreb daca sarma reciclata a umeraselor mele din metal ar fi potrivita pentru un astfel de proiect.

rama-pe-bat

Spiritul inventiv pune orice pe bat. Ai nasturi si niste resturi de material? O foarfeca, un ac si 15 minute de pierdut? Sus pe bat!

nasturi-pe-bat

In final, marele absent din articolul acesta e un obiect pe care nu l-am fotografiat, dar care ar fi exemplificat perfect cat de simplu e sa faci un astfel de decor. Lasa-ma sa ti-l descriu, daca reusesc imi gasesc cuvintele. Cerc pe bat. Un cerc ca inelul din lemn pe care l-am folosit pentru oglinda-soare de acum cateva zile si cosmetizat cu spray de vopsit .

Piesele mele preferate din cele de mai sus sunt scoica si lemnul auriu. Am un sentiment mai mult decat vag ca te vei intalni din nou cu ele in urmatoarele saptamani, de data asta varianta facuta in casa. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>