roza-vanturilor-f

In cautarea inspiratiei – Decor cu harti

Trebuie sa marturisesc ca geografia nu si-a gasit loc niciodata printre pasiunile mele. Am incercat in cateva randuri sa ma conving ca pasiunile se pot forta, dar am renuntat repede. In ce ma priveste, atat timp cat imi stiu vag coordonatele in spatiu si cam pe unde se afla nordul, ma declar satisfacuta.

Daca geografia a reusit vreodata sa mi se strecoare in suflet, a fost, total nesurprinzator, prin intermediul decorului de perete. Iata aici cateva astfel de idei pe care le-am gasit prin magazine. Unele din ele sunt usor de reprodus cu fortele proprii si mainile personale.

Harta si roza vanturilor

Daca nu stii ce sa asezi intr-o rama, o harta e intotdeauna o idee buna. Un disc circular facut din lemn sau carton (ori hartie cartonata pe care o folosesti la imprimanta) si acoperit cu imaginea rozei vanturilor i-ar da un pic mai mult caracter.

tablou-harta

Intamplator, am gasit intr-un magazin o astfel de roza a vanturilor facuta din metal, asa ca tabloul de mai sus e unul din proiectele mele viitoare, chiar daca al meu va fi de dimensiuni mai reduse.

roza-vanturilor-metal

Cum imi place decorul cu tenta vintage, hartile vechi ale lumii sunt tocmai pe gustul meu.

harta-antic

Harta lumii pe pluta sau lemn

Mi-am impiedicat de multe ori ochii de astfel de creatii decorative. Silueta simpla a continentelor reprodusa pe placi sau scanduri de lemn – ori pe o coala din pluta, in cazul in care vrei sa o folosesti pentru notele zilnice pe care sa le prinzi cu pioneze.

harta-pe-pluta

Daca pluta de mai sus are avantajul ca e usoara, imi plac insa scandurile de mai jos. In functie de marimea tabloului pe care vrei sa il faci, un astfel de obiect de decor, scump daca il cumperi din magazine, e usor de reprodus la un pret de nimic. Poti taia o scandura in bucati mai scurte, apoi sa le atasezi cu un adeziv puternic, dublat de doua scanduri asezate de-a curmezisul in spatele lor. Cu o coala abraziva poti netezi marginile si pregati scandurile sa primeasca lacul sau vopseaua.

In ce priveste harta propriu-zisa, e probabil o opera de rabdare, dar si ea usor de reprodus dupa tehnica pe care am folosit-o pentru tabloul meu cu silueta. Scoate la imprimanta harta lumii, decupeaza conturul continentelor si traseaz-o pe lemn. Apoi pune-ti la incercare rabdarea, colorand cu pensula in interiorul liniilor.

harta-lumii-lemn

Un sablon ar fi perfect pentru harta de mai jos. Lipeste sablonul pe bucata de lemn, apoi foloseste un spray de vopsit ca sa colorezi in afara hartiei. Dupa ce vopseaua s-a uscat, dezlipeste sablonul.

Poti sa iti faci singura un astfel de sablon din hartie cartonata, care are mai multe sanse de a opri vopseaua sa ajunga la lemn. Eu cred ca as lua lucrurile pe indelete si as folosi sablonul ca sa trasez mai intai conturul continentelor pe lemn, pentru ca apoi sa imi folosesc manuta personala si o pensula ca sa colorez fundalul putin cate putin.

Incet, dar sigur. Poate mai putin uniform – dar macar harta mea nu ar sfarsi ca si cand placile tectonice s-au miscat inainte de vreme, in cazul in  care vopseaua se scurge din greseala pe sub sablon.

harta-lumii-lemn-alb

Si ca intotdeauna, imi place decorul cu contururi neregulate. Am deja in minte o usa cu ceva denivelari ireparabile pe care le-as putea masca cu o astfel de harta.

harta-decupata-lemn

Asta in cazul in care as dezvolta o pasiune subita pentru traforaj. As vopsi in mod sigur harta intr-o culoare care ar contrasta cu fundalul si poate as picta chiar o inima acolo unde locuim.

Sau unde am vrea sa locuim… :)

Intr-un alt magazin , am vazut cateva tablouri inca si mai simplu de reprodus. O foaie de hartie, conturul statului/tarii/continentului, plus un fundal pentru contrast. Daca toate astea par prea complicate, decorul cu inscriptii vine in ajutor. Tot acest decor poate fi facut usor pe computer, apoi scos la imprimanta pe o coala de hartie cartonata si asezat in rama.

harti-wisconsin

Se poate inca si mai usor. Daca ai o harta care sta fara rost prin vreun sertar – si o afinitate speciala pentru geografia vreunui loc – foloseste un sablon ca sa tai din ea bucati in forma de inima. Indoieste inimile in jumatate si lipeste doar cutele lor pe o coala de hartie, in cazul in care iti doresti un decor tridimensional.

harta-inimi

Imi inchipui ca ideile pentru decor de perete sunt inepuizabile. Am sa ma opresc insa aici si am sa trec la alte medii artistice. Putin mai neobisnuite.

Perne cu harti

Material intr-o culoare solida, ata in culoare contrastanta – si multa rabdare. Rezultatul e perna de mai jos.

perna-harta-albastra

Fiindca nu ma dau in vant dupa cusut, probabil ca as alege pentru perna de mai sus calea vopselei sau a markerului. Iti amintesti ca poti sa folosesti markerul ca sa mazgalesti mai mult decat hartie?

La fel pentru perna de mai jos. O alta modalitate de a te alege cu o perna cu harta e sa folosesti fetru. Decupeaza conturul hartii, apoi coase-o pe una din fetele pernei. Repede si simplu.

perna-decorativa-harta-wi

Scaun de gradina

In sfarsit, ca fapt divers, iata o poza recenta a unui scaun cu speteaza in forma de harta, pe care l-ai mai vazut pe blogul acesta.

scaun-harta

Acesta e un proiect pe care nu il voi incerca niciodata, fiindca esecul mi-e clar inca inainte de a ma apuca. Dar nu ar fi frumos pentru curtea unui impatimit de geografie?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>