Decorul toscan

Unul din stilurile mele preferate, decorul toscan e influentat de culorile si spiritul peisajului din centrul Italiei – soare, dealuri pline de vii si maslini, ziduri vechi si cladiri pamantii, pasiune pentru viata, serenitate.

Ori cel putin asa ni se spune ca e viata in Toscana.

 

 

Toscana este o regiune a Italiei vestita pentru vinurile ei. Peisajul e pitoresc, cu dealuri scaldate in soare si culori nealterate de mana omului. Inca si mai vestita a facut-o filmul lui Audrey Wells, Sub soarele Toscanei  (2003), cu Diane Lane – care a adus-o in imaginatia lumii moderne de-a dreptul in zona miticului : un taram al frumusetii, simplitatii si dragostei. Garantate.

Cu asemenea premise, e greu sa rezisti ideii de decor toscan.

dealuri-toscana

toscana-usa

Pe scurt, stilul e cald, primitor, romantic, cu elemente care amintesc de placerile primare – satisfacute de soare, de abundenta naturii, de caldura unui camin.

Ce elemente preia acest stil din peisajul Toscanei – si cum le traduce in design? Iata numai cateva…

  • soarele si dealurile arse de caldura – le gasesti in schema de culori calde, apropiate de nuantele naturii;
  • cladirile vechi, roase de istorie – in textura peretilor si prezenta pietrei, a pamantului ars sau a lemnului in decor;
  • portile vechi, geamurile cu bari de metal, ramele de fier ale paturilor – in accesoriile de fier forjat, extrem de comune in decorul toscan;
  • vasele de lut ori ceramica – in prezenta acelorasi obiecte ca elemente de decor;
  • arhitectura toscana – in elementele sau accesoriile cu virtuti arhitecturale: coloane de sprijin care amintesc de arhitectura romana, statuete, suporturi de lumanari cu siluete lungi, sculpturale, placi decorative din teracota.

Si asa mai departe.

De dragul exactitatii, decorul toscan de care vorbesc designerii nu e neaparat o incercare de a copia decorul caselor din Toscana. La urma urmei, e o mare diferenta intre asta…

balcon-toscana

…si asta.

 

 

Decorul toscan e mai degraba o interpretare moderna a spiritului toscan – cu soarele, istoria si apetitul lui pentru viata. Iata cateve elemente.

Culori

Culorile pamantului si soarelui sunt dominante: bej, portocaliu, galben, caramiziu, verde masliniu. Spatiile decorate in stil toscan au adesea peretii zugraviti in nuantele pamantului, nu de putine ori cu textura. Culorile potolite ale peretilor sau mobilei devin mai vibrante in contrast cu accesorii in culori bine saturate, ca de pilda perdele sau perne decorative de un rosu aprins sau verde inchis.

Chiar daca decorul toscan permite alte culori (de pilda albastru si mov) in combinatie cu nuantele pamantului, le pastreaza totusi la un minimum necesar si intr-o tonalitate cat mai aprooape de natura.

Albul (cu varianta lui vechi-murdara potrivita unui spatiu care conjura un iz antic) ajuta un spatiu in stil toscan sa arate mai luminos. De aceea, e des intalnit in designul mobilei, in dalele de teracota sau detaliile ornamentale de pe pereti.

Mobilier

Piesele de mobilier sunt in general masive si cat se poate de departe de liniile dure ale decorului modern. Mesele din lemn solid, fotoliile si canapele din piele, taburetele mari, comode lasa destul loc detaliilor de ornament. In decorul toscan, mobila e creata pentru confort, mai degraba decat pentru economia spatiului.

Accesorii

Gasesti in decorul toscan obiecte decorative cu virtuti arhitecturale, cum sunt vasele de pamant cu siluete antice, statuete ori busturi cu iz antic, obiecte de ceramica si mai ales obiectele decorative din fier forjat . Detaliile ornamentale din fier forjat sunt, de altfel, strans legate de ideea decorului toscan.

Adauga la toate astea tablouri pictate in culori calde, cu peisaje toscane scaldate in soare sau naturi moarte care sugereaza abundenta;  si buchetele de floarea soarelui ori eternul motiv al cocosului redat in ornamente de ceramica.

Materiale

Decorul toscan introduce materiale care amintesc de natura. Tavanul cu barne de lemn, peretii din piatra, dalele si placile de teracota pentru pereti si podele, detaliile ornamentale din teracota, mozaicurile, picturile murale  – toate impregneaza decorul cu spiritul naturii si arhitecturii toscane.

Chiar daca poate cadea usor  in pericolul de a deveni o idee cam greoi, decorul toscan e cald si primitor. Spre deosebire de culorile definite, unghiurile dure si formele simple, geometrice ale decorului modern, cel toscan ramane aproape de inspiratia naturii si de ideea de confort.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *