shabby-chic-f

Decorul Shabby Chic

Decorul shabby chic este unul romantic, perfect pentru cei care sufera de nostalgia trecutului. E un stil feminin, care pune accent pe culorile fine, pastelate, pe piese de mobilier cu iz de trecut si pe abundenta accesoriilor.

 

CULORI

Albul este preponderent. Daca pericolul decorului shabby chic este acela de a arata aglomerat, stilul este insa unul luminos. Culorile sunt delicate : roz, verde pastel, albastru deschis etc. Peretii sunt de cele mai multe ori albi. Culorile inchise, stridente sunt straine acestui stil.

 

MOBILIER

Stilul shabby chic are  o preferinta pentru mobilierul vintage, cu siluete si decoratiuni care amintesc de trecut. Suprafata pieselor de mobilier este adeseori antichizata, cu intentia de a arata trecerea timpului. Piesele vechi de mobilier care pot fi reconditionate sunt candidate perfecte pentru o ambianta shabby chic. Albul si culorile pastelate se regasesc si in cromatica mobilierului.

 

ACCESORII

Orice poate juca rolul accesoriilor in decorul shabby chic. Obiectele, adeseori refolosite,  primesc de multe ori alte functii decat cele initiale. O stropitoare veche poate fi refolosita pe post de vaza. O rama de tablou goala poate servi ca piesa de decor care sugereaza trecerea timpului si disolutia materialelor. Un ulcior cu linii gratioase poate adaposti cateva flori uscate. La fel vasele sau cestile ciobite – nu e nevoie sa fie aruncate, mai ales daca au un design atractiv.

Colivii cocotate pe suporturi de lumanari, farfurii etalate ca piese de decor, sticle goale, cosuri de sarma sau nuiele, chei care nu mai deschid nimic dar au o silueta aparte, chiar si ramele vechi de geamuri sau de usi – toate pot sa joace roluri decorative.

 

Accesoriile cu motive florale, si mai cu seama motivele cu trandafiri, sunt extrem de comune in decorul shabby chic. Pernele decorative au adeseori astfel de motive. Perdelele din voal dau spatiului un aer romantic. Dantelele sau faldurile din material sunt la ele acasa intr-un astfel de decor, la fel si fetele de masa albe, stergarele, husele albe pentru fotolii sau canapea sau paturile care fac spatiul sa apara confortabil si familiar.

 

Toate aceste accesorii dau camerei un aer de spatiu locuit. Mai mult decat oricare stil, decorul shabby chic pare sa spuna o poveste: in spatele fiecarui obiect se ascunde, parca, o intreaga istorie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>