organizare-documente

Cum sa faci un dosar pentru cupoane

Ori pentru orice altceva vrei sa organizezi… In incercarile mele de a ocoli risipa, am descoperit cu cativa ani in urma farmecul cupoanelor. Fie ca le gasesc in revistele cu promotii, fie ca le culeg de pe internet, cupoanele sunt o modalitate excelenta de a cumpara mai mult pentru mai putin. Si fiindca le folosesc ca sa acopar parte din pretul produselor, e numai potrivit sa le botez “bani decupati din reviste”.

cupoane-neorganizate

Intre timp, cupoanele au devenit un fel de sport pe care vreau sa il castig. Am o fire grozav de competitiva si putine ocazii de a o pune la treaba. Asa ca folositul cupoanelor a devenit sportul meu ocazional, atunci cand spiritul competitiv isi doreste sa se manifeste intr-un fel sau altul.

Si cum se poate sa fie altfel? Combinatul cupoanelor cu sutele de alte modalitati de a atenta la frugalitate cu promotii, rabaturi si momentul potrivit are toate virtutile unui sport care trebuie invatat pe indelete, practicat, stapanit. Totul pentru momentul gloriei finale in care ti se asaza in cos colectia cumparaturilor tale saptamanale, iar casa de marcat cere o treime din pretul lor.

Victorie:)

Un astfel de efort cere insa organizare – si un dosar in care sa sortez cupoanele. Nu imi pot inchipui astfel de intreprinderi fara un astfel de dosar. Cuponul trebuie gasit inainte de data expiratiei si atunci cand pretul unui produs devine atractiv, numai bun de combinat cu un cupon. Ceea ce nu e posibil daca incerc sa imi organizez strategia cu un maldar de hartii ca cel de mai jos…

cum-sa-organizezi-documente

Asa ca mi-am facut un dosar in care sa le organizez. Ca o paranteza, sunt constienta de faptul ca moda cupoanelor nu are in Romania amploarea de aici si ca s-ar putea sa nu ai nevoie de un astfel de dosar pentru asta. Dar mi-am spus ca dosarul e bun pentru organizat alte documente – ma gandesc, de pilda, la chitante, care imi dau si ele probleme organizatorice. In plus, poti sa adaptezi proiectul dupa nevoile tale.

Asa ca sa trecem la treaba.

Pentru inceput, am stat si am cugetat cum mi-as dori sa arate viitorul meu dosar. Vazusem pe internet tot felul de dosare improvizate pentru cupoane, dar nici unul nu mi-a cazut la inima. Aveam nevoie ca dosarul meu sa aiba cateva virtuti. Sa aiba buzunare largi, usor de folosit si in care sa pot strecura cupoanele fara sa le indoiesc, cu data expiratiei la vedere. Pentru ca stiam ca va trebui sa imi curat periodic colectia de cupoane expirate.

Apoi aveam nevoie de folii de protectie, ca sa pastrez cupoanele intacte si la locul lor. In plus, voiam ca fiecare cupon sa fie asezat pe un fundal neutru, ca sa fie mai usor de citit.

In sfarsit, aveam nevoie ca toata solutia sa fie una ieftina, fiindca, la urma urmei, scopul dosarului e sa ma ajute sa nu arunc banii pe garla.

Asa ca mi-am adunat materialele. Un dosar…

cum-sa-iti-organizezi-documentele

Folii de protectie…

folii-de-protectie

Separatoare de plastic, ca sa imi fie mai simplu sa gasesc cupoanele…

separatoare-index-plastic

Si alte cateva detalii. Coli de hartie pentru imprimanta, liniar, creion si foarfeca.

Pentru inceput, am luat fiecare folie protectoare, i-am masurat lungimea, am impartit-o la trei si am facut doua taieturi orizontale (am taiat ambele fete ale foliei) care sa imparta folia in trei bucati egale. M-am oprit din taiat cam la vreo jumatate de centimetru de fiecare margine, pentru ca bucatile taiate sa nu zboare in toate partile.

Ca sa imi fac munca mai usoara, am folosit mai intai un liniar si un creion ca sa marchez liniile de-a lungul carora urma sa tai.

organizare-cu-dosare

Dupa ce am facut taieturile, am strecurat o coala de hartie in folia protectoare. Mi-a fost mai usor daca am indoit usor foaia, pentru ca altfel colturile hartiei se impiedicau la fiecare taietura de colturile foliei. Odata ajunsa in folia de protectie, am indreptat coala de hartie.

cum-sa-faci-dosar-buzunare

Scopul hartiei e, pe de o parte, sa dubleze spatiul fiecarei folii, impartind-o in doua. Pe de alta parte, e fundalul alb pe care cupoanele vor fi mai usor de citit.

In sfarsit, am cusut la baza primelor doua bucati de folie, deasupra fiecarei taieturi. M-am ales cu trei buzunare in fata si trei buzunare in spate pentru fiecare foaie. Bineinteles, buzunarul de la baza nu trebuie cusut.

cum-sa-cosi-buzunare-folie-protectie

Pe scurt, iata unde trebuie sa cosi (cu gandul aiurea, mi-am cusut cateva buzunare la gura, asa ca e bine sa rezum conceptul. La urma urmei, trebuie sa faci asta de cateva zeci de ori).

diy-folie-protectie-buzunare

Iata cam cum arata opera mea dupa ce am terminat de cusut.

folie-protectie-organizare-documente

Si buzunarele mele sunt gata. Sase pentru fiecare folie.

cum-sa-organizezi-hartii

Am repetat procesul de inca vreo 40 de ori. Pe la jumatate am luat o pauza. Pauza in care mi-am repetat cu mare satisfactie ce treaba buna am facut:)

Daca ar fi fost sa cumpar folii de protectie cu compartimente, la numarul de cupoane pe care le am, ar fi trebuit sa-mi vand o mana si un picior. Iar asta a costat doar $1. Ori 4 lei. Spune-mi si tu daca n-am castigat:)

folie-protectie-compartimente

In plus, atunci cand imi cos singura compartimentele, pot sa le fac cat de mici sau de mari vreau. Si sa adaug coala de hartie, pentru ca paginile dosarului sa fie mai usor de manuit.

In sfarsit. Dupa ce am terminat sedinta de autocongratulare, am terminat de cusut restul foliilor si le-am asezat in dosar. Dupa care am separat paginile noului meu dosar in cateva categorii.

dosar-organizat

Am folosit bucatile de carton care au venit in punga cu separatoare ca sa fac etichete. Asta urmeza sa imi faca munca de zece ori mai usoara atunci cand caut un cupon sau cand imi incarc dosarul cu cele noi.

dosar-pentru-organizare-hartii

Fiindca tocmai am terminat de cumparat rechizite pentru nepotii mei (sunt mesagerul vestilor proaste in fiecare an:), am ramas cu un buzunar din plastic in plus, buzunar pe care l-am adaugat in fata dosarului. Aici urmeaza sa arunc cupoanele pe care le decupez din reviste sau le scot la imprimanta, dar pe care nu am avut inca timp sa le sortez.

buzunar-dosar-cupoane

Asta ma ajuta de obicei sa am cupoanele la indemana daca ajung din intamplare pe la magazin inainte de a avea timp sa le organizez.

Tot ce mi-a ramas de facut a fost sa trec la treaba si sa imi organizez maldarul de cupoane.

cum-sa-organizezi-hartii-dosar

Am lasat la spatele dosarului cateva pagini netaiate, in cazul in care am nevoie sa organizez cupoane mai mari.

modalitate-organizat-documente

Si spune-mi ca nu e o frumusete:)

dosar-compartimente

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>